{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat ISAF-u

F
20.9.2007. u 11:39
0
0
Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat ISAF-u
0
Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat ISAF-u
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je velikom većinom u srijedu produženje mandata Međunarodnih snaga za pružanje pomoći (ISAF) pod komandom Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Afganistanu na još godinu dana, unatoč suzdržanosti Rusije.
Četrnaest od 15 članica je usvojilo rezoluciju kojom se odobrava produženje misije na godinu dana, počev od 13. oktobra, njen teoretski datum isteka.

Međutim, Rusija, članica Vijeća sigurnosti koja raspolaže pravom veta, izjavila je da ne može prihvatiti ovu rezoluciju zbog paragrafa u tekstu koji se poziva na japansku pomorsku misiju opskrbe međunarodnih snaga. Oni djeluju u Afganistanu pod američkom komandom.

Američki ambasador u Ujedinjenim narodima Zalmay Khalilzad je reagirao na ovu primjedu rekavši da je "za Vijeće sigurnosti ovo bila prilika da naglasi značaj ove misije i ovim prihvatanjem izrazi činjenicu da cijenimo značaj doprinosa Japana".

U Afganistanu je u borbi protiv talibana angažirano oko 50.000 vojnika raspoređenih u dva sastava međunarodnih snaga, Isaf-a i međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: