Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a potvrdilo podijeljenost oko Kosova

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u utorak konsultacije iza zatvorenih vrata o Kosovu, na zahtjev Rusije, na kojima je potvrđena podjela u odnosu na uspostavljenu nezavisnost Kosova, bez usvajanja predsjedničke izjave koju je predložila Rusija, kao predsjedavajuća članica.

Na početku konsultacija Vijeću sigurnosti UN-a obratio se srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji je ponovio nepristajanje Srbije na "nametnutu nezavisnosti Kosova", te izrazio spremnost Beograda za traženje kompromisa kroz nastavak pregovora.

"Jednostrano, ilegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti privremenih institucija samouprave na Kosovu 17. februara, izravni je udar na temelje funkcioniranja međunarodnog sustava", rekao je Jeremić, ističući da je 'secesiju' priznalo samo "nešto više od 20 država".

Jeremić je također naglasio da "nasilje nije odgovor, ni u Begradu, ni u Mitrovici, ni u Prištini ... niti igdje u Srbiji", te zajamčio da Beograd neće posegnuti za silom.

On je također pružio jamstva da Srbija neće uvoditi embargo prema Kosovu, jer joj je "u vitalnom interesu napredak svih kosovskih zajednica". "Zato Srbija ne namjerava nametati embargo, i zato ima jasnu politiku neposezanja za oružanom silom", rekao je.

Rusija, koja u martu predsjedava Vijećem sigurnosti, podnijela je prijedlog predsjedničke izjave kojom bi se osudila nezavisnost Kosova, ali nije bilo izgleda da se ona prihvati jer su tri stalne članice Vijeća s pravom veta - SAD, Velika Britanija i Francuska – već priznale nezavisno Kosovo.

"Svi smo svjesni političkih zbivanja u Srbiji u ovome trenutku i mislim da neće biti nikakve brze ili značajne promjene u stajalištu Vijeća sigurnosti UN-a, koje gledate već nekoliko mjeseci", izjavio je nakon konsultacija britanski ambasador John Sawers.

Nakon ostavke vlade Vojislava Koštunice ovoga vikenda, Srbija se priprema za vanredne parlamentarne izbore u maju.

Ministar Jeremić također je ponovio protivljenje prijenosu ovlasti UNMIK-a na misiju Evropske unije EULEX, bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

U izjavi novinarima nakon konsultacija, prenosi Hina, Jeremić je ocijenio da će majski izbori biti ključni za Srbiju i njezinu integraciju u EU, te da Kosovo neće biti njihova središnja tema.