Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo nasilje u Hebronu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće sigurnosti UN u petak je osudilo nasilje jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca u Hebronu, koje je izbilo 4. decembra nakon što su prisilno iseljeni iz jedne sporne zgrade u tom gradu na Zapadnoj obali.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN, hrvatski ambasador Neven Jurica poslije konsultacija u petak navečer pročitao je neobavezujuću izjavu Vijeća u kojoj se "pozdravlja izraelska evakuacija naseljenika iz kompleksa u Hebronu 4. prosinca".

"Članice Vijeća osuđuju nasilje naseljenika koje je uslijedilo, uključujući i ono protiv palestinskih civila i imovine", ističe se u izjavi.

Članice Vijeća sigurnosti pozvale su na poštivanje pravne države bez diskriminacije ili iznimaka i pozdravile napore Izraela i palestinskih snaga sigurnosti da se ponovo uspostavi mir.

"Članice VS ohrabruju Izrael i Palestinske vlasti da nastave sigurnosnu suradnju u području Hebrona", zaključuje se u izjavi Vijeća sigurnosti, koju je pročitao ambasador Jurica.

On je izbjegao odgovarati na pitanja novinara o stajalištima Vijeća, govoreći da su sadržana u izjavi.

Ambasador Egipta Maged Abdelaziz je u ime arapskih zemalja "pozdravio izjavu Vijeća sigurnosti", ističući kako je ona "rezultat intervencije i zahtjeva Pokreta nesvrstanih i arapske skupine" i konsultacija njihovih članica s ostalim članicama Vijeća sigurnosti.

"To je dobar znak, a mi ćemo i dalje pratiti opasnu situaciju u Hebronu i tražiti reakciju Vijeća", rekao je Abdelaziz.

Stalni palestinski promatrač pri UN-u Riyad Mansour pozdravio je osuđujuću izjavu Vijeća sigurnosti, kao "korak u pravom smjeru".

"Radikalno rješenje problema je uklanjanja naoružanih neseljenika iz starog grada Hebrona i da Vijeće sigurnosti pruži zaštitu civilnom stanovništvu", rekao je Mansour.

Posebni koordinator UN-a za Bliskoistočni mirovni proces Robert Serry u posebnom je saopćenju u petak osudio razaranje i oskvrnuće palestinskih džamija i grobova u Hebronu, kao i napade naseljenika na izraelske snage sigurnosti.

"Kao okupacijska sila, vlada Izraela je pod obavezom da štiti palestinske civile, imovinu i svetišta", naglasio je Serry u saopćenju, prenijela je Hina.

U petak je Serryev ured u Jerusalemu, poznat kao UNSCO, izvijestio da su svi robni prijelazi za Pojas Gaze zatvoreni, nakon djelomičnog otvaranja prethodnog dana. Ponovo je blokirana doprema humanitarne pomoći, goriva ili robe u grad Gazu, protiv čega su ranije upozoravali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i drugi najviši dužnosnici Svjetske organizacije.