Amerikanci imali zamjerke
46

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo rusku rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre u Gazi

B. H.
Ambasadorice Velike Britanije i SAD-a pri UN nakon glasanja (Foto: EPA-EFE)
Ambasadorice Velike Britanije i SAD-a pri UN nakon glasanja (Foto: EPA-EFE)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odbacilo je u ponedjeljak rusku rezoluciju kojom se poziva na humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa jer nacrt nije dobio potreban minimalni broj glasova za usvajanje.

Rezolucija je dobila pet glasova za, četiri protiv i šest suzdržanih, a Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska glasale su protiv jer rezolucija ne osuđuje Hamas za njegove napade na Izrael. Za nacrt je bilo potrebno devet glasova.

"Propustom da osudi Hamas, Rusija daje pokriće terorističkoj grupi koja brutalizira nedužne civile. To je nečuveno, licemjerno i neobranjivo", rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield u obrazloženju glasanju SAD-a.

Prethodno je usporedila napade koje je izveo Hamas s "najgnusnijim zločinima koje je počininila tzv. Islamska država".

"Ne možemo podržati rezoluciju koja ne osuđuje Hamasove terorističke napade", rekla je ambasadorica Barbara Woodward, stalna predstavnica Velike Britanije pri UN-u, u svom obrazloženju glasanja.

Stalni predstavnik Francuske pri UN-u Nicolas de Rivière rekao je da "nekoliko bitnih elemenata nedostaje" u ruskom nacrtu rezolucije i umjesto toga potakao Vijeće da se "ujedini oko nacrta koji je predložio Brazil, te pristane osuditi ovaj teroristički napad, osigurati humanitarnu pomoć i zaštititi civilno stanovništvo Gaze".

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja tvrdi da rezolucija nije usvojena zbog sebičnih namjera zapadnog bloka.

"Vijeće sigurnosti UN-a ponovno je postalo talac težnji zapadnih zemalja neusvajanjem nacrta rezolucije Ruske Federacije o Bliskom istoku", rekao je Nebenzja, prenosi ruski državni medij RIA Novosti. Moskva je ranije kritikovala postupke Izraela i pozvala na prekid vatre.