Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo uvođenje sankcija Sjevernoj Koreji

FTV
Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je sankcije Sjevernoj Koreji. Riječ je o kaznenim mjerama, usvojenim zbog atomske probe koju je Sjeverna Koreja izvršila u ponedeljak.

Kako prenosi BBC Vijeće sigurnosti UN-a kao preduvjet za ukidanje sankcija postavlja sjevernokorejsko odustajanje od daljnjeg razvoja atomskog oružja. Ovoj zemlji biće uskraćen uvoz svih materijala, koji bi mogla da iskoristi u okviru svog atomskog ili raketnog programa.

Biće ograničena i dostupnost konvencionalnog oružja Sjevernoj Koreji, a možda će biti uvedene i inspekcije sve robe koja ulazi u tu zemlju i iz nje izlazi. Ipak, rezolucija, koju je usvojio Savjet bezbjednosti UN-a, ne predviđa mogućnost upotrebe sile, kojoj su se usprotivili Rusija i Kina.

Pjongjang je osudio kaznene mjere UN-a opisavši ih kao orkestraciju SAD-a. Sjeverna Koreja ističe da će svaki daljnji pritisak Sjedinjenih Država smatrati objavom rata.

Američki predsjednik George Bush ocijenio je da sankcije predstavljaju oštru poruku da je cijeli svijet ujedinjen u protivljenju sjevernokorejskoj atomskoj bombi i daljnjem razvoju atomskog oružja.

Prije usvajanja Rezolucije, SAD su nastojale da umire strahovanja Kine i Rusije da bi provjera robe, koja brodovima stiže u Sjevernu Koreju, a što je jedna od kaznenih mjera, mogla da dovede do neželjenih konfrontacija na moru.

Sankcije predviđaju zabranu prodaje Pjongjangu tenkova, vojnih aviona i bilo kakvih materijala koji bi mogli da budu iskorišteni za izradu oružja za masovno uništenje. Također je predviđena zabrana prodaje luksuzne robe. Prvobitno oštar ton teksta nacrta rezolucije je već tri puta ublaživan i sada ne sadrži nijedno eksplicitno pominjanje vojnog sprovođenja ovih mjera.

Poslije razgovora u Moskvi sa kineskim izaslanikom, ruski ministar odbrane Sergej Ivanov rekao je da je od ključne važnosti da se izbjegne svako pominjanje sile.

Amerikanci su u međuvremenu saopćili da je otkriveno prisustvo radioaktivnog gasa nedaleko od navodne lokacije atomske probe, što sugeriše da su sumnje da li je istinska nuklearna proba uopšte izvedena, neosnovane.