Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo izjavu o Iranu

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu jednoglasno je usvojilo izjavu kojom se od Irana traži da u roku od 30 dana zaustavi svoje pogone u kojima se obogaćuje uranijum, javio je BBC.

U izjavi se takođe traži od direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Muhameda el Baradeia da u roku od mjesec dana Vijeću sigurnosti podnese izvještaj o tome da li se Teheran povinovao ovom zahtjevu ili ne.

Amerikanci, Britanci, Francuzi i Njemci tražili su da se u izjavi Iranu zaprijeti kaznenim mjerama ukoliko ne ispuni pomenuti zahtjev, ali su te odredbe na insistiranje Rusije i Kine izbačene iz konačne verzije teksta.

Britanski ambasador u UN-u, Emyr Jones Parry, poslije sastanka, ipak, istaknuo je kako je Vijeće sigurnosti Iranu uputilo nedvosmislenu poruku da ima 30 dana da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Iranski ambasador pri UN-u Džavad Zarif je s druge strane ponovio poznati stav Teherana, koji tvrdi da na razvoju nuklearne tehnologije radi samo da bi mogao da izgradi nuklearne elektrane za proizvodnju struje a ne da bi došao do atomske bombe.

Amerikanci i evropske zemlje, međutim sumnjaju da režim u Islamskoj Republici želi da dođe do nuklearnog oružja.

U Berlinu se u četvrtak održava sastanak velikih sila posvećen rješavanju krize oko iranskog nuklearnog programa.

Sastanku će osim američkog državnog sekretara Condoleezze Rice prisustvovati šefovi diplomatija Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.