Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a izazovima misiji UNAMID-a u Sudanu

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u srijedu svoju prvu službenu sjednicu u 2008., na kojoj je saslušalo izvještaj glavnog tajnika UN-a o zajedničkoj mirovnoj misiji UN-a i Afričke unije UNAMID, u sudanskoj pokrajini Darfur, koja je suočena s velikim teškoćama u razmještaju i s pogoršanjem sigurnosne situacije.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti u januaru, libijski ambasador Giadalla Ettalhi, na početku je poželio dobrodošlicu novim članicama Vijeća - Hrvatskoj, Kostariki, Vijetnamu i Burkini Faso, te izrazio uvjerenje da će nove članice, uključujući i njegovu zemlju, dati vrijedan doprinos radu i odgovornosti Vijeća.

Izvještaj glavnog tajnika UN-a o misiji UNAMID, Vijeću je predstavio podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Marie Guehenno, ističući kako je misija suočena s brojnim teškoćama na početku svog razmještaja, od logističkih problema i političkih prepreka koja postavlja sudanska vlada, do porasta nasilja u Darfuru, javila je Hina.

Trenutno je u Sudano razmješteno nešto više od 9.000 pripadnika UNAMID-a, dok bi misija u punom sastavu, do kraja godine, trebala brojati 26.000 vojnika i biti najveća mirovna misija UN-a.

Guehenno je ukazao na problem nedostatka transportnih postrojbi misije, posebno eskadrile transportnih helikoptera, jer je cestovna opskrba misije vrlo otežana a stanje će se još pogoršati u kišnoj sezoni.

On je rekao kako su u Darfuru učestali okršaji vladinih snaga i pobunjenika te da sigurnosnu situaciju dodatno pogoršavaju upadi snaga iz Čada, što je nazvao "izuzetno zabrinjavajućim".

Kao ilustraciju izazova mirovnoj misiji UN-a u ratnoj zoni, naveo je napad sudanske vojske na konvoj UNAMID-a 7. siječnja, ističući kako je sudanska vojska priznala odgovornost za napad i obećala istragu.

Guehenno je pozvao međunarodnu zajednicu da odlučnije pomogne uspostavi misije UNAMID, upozorivši da u suprotnom misiji prijeti neuspjeh.

Članice Vijeće sigurnosti nakon toga su održale zatvorene konzultacije o izvještaju.

"Sve članice Vijeća osudile su napad na konvoj UNAMID-a 7. siječnja, te izrazile zabrinutost zbog prepreka koje razmještaju misije postavlja sudanska vlada, kao i zbog aktivnosti pobunjenika", izjavio je nakon konzultacija američki veleposlanik Zalmay Khalilzad.

Britanski ambasador John Sawers najavio je da će njegova vlada razmotriti mogućnost osiguravanja helikoptera za misiju UNAMID.

Sudanski ambasador pri UN-u Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad, odbacio je optužbe na račun svoje vlade, ističući kako nije točno da ona usporava razmještaj misije, te ustvrdivši kako sudanska vojska nema ništa s napadom na konvoj UNAMID-a 7. siječnja, već da iza toga stoje pobunjenici koje pomaže Čad.