{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti UN-a bez kompromisne izjave

F
10.8.2008. u 09:55
0
1
Vijeće sigurnosti UN-a bez kompromisne izjave
0
Vijeće sigurnosti UN-a bez kompromisne izjave
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a završilo je u New Yorku jučer poslijepodne po lokalnom vremenu novi neformalni sastanak, ali članice se nisu uspjele dogovoriti i usvojiti dokument o sukobu u Južnoj Osetiji između Gruzije i Rusije.
"Jasno je da se sukob do sada proširio i na druga područja Gruzije, posebno u Abhaziji", kazao je novinarima predsjedavajući Vijeća sigurnosti Belgijanac Jan Grauls.

"Došli smo do zaključka da je vrlo teško, gotovo nemoguće, usvojiti zajedničku deklaraciju", priznao je Grauls.

Prema najavama, uskoro bi o situaciji u Gruziji trebalo biti objavljeno saopćenje generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin novinarima je ponovio da Rusija traži da Gruzijci "potpišu obavezu da neće primijenjivati silu i da će se povući iz Južne Osetije". Južna Osetija je početkom devedesetih proglasila nezavisnost, ali to niko nije priznao.

"Rusija neće povući svoje snage. Većina stanovnika Južne Osetije su Rusi i jedini način da se zaustavi masakr je da se gruzijske snage povuku", zaključio je Čurkin.

Sukob ruskih i gruzijskih snaga u dva dana je prerastao u pravi rat, a u subotu su izbili sukobi i u Abhaziji. Prema riječima gruzijske ministrice vanjskih poslova Eke Tkečalašvili, ruski vojni brodovi plove prema gruzijskim vodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: