{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIjeće sigurnosti u srijedu o palestinskom zahtjevu

F
27.9.2011. u 11:24
0
1
VIjeće sigurnosti u srijedu o palestinskom zahtjevu
0
VIjeće sigurnosti u srijedu o palestinskom zahtjevu
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) sastaće se u srijedu da bi započeo proces formalnog razmatranja palestinskog zahtjeva za punopravno članstvo u svjetskoj organizaciji, izjavio je libanski ambasador Navaf Salam, koji ovog mjeseca predsjedava tim tijelom UN-a.
U kratkom obraćanju novinarima, Salam je rekao da je Vijeće sigurnosti na sastanku u ponedjeljak odlučio da u srijedu prije podne održi zvaničan sastanak, na kome će se izjasniti o tome da li će palestinski zahtjev biti predat Odboru za prijem novih članica UN, prenosi u utorak Tanjug.

- U tom stalnom odboru UN-a, svih 15 članica Vijeća sigurnosti imaju predstavnike. Čitav taj postupak dio je pravila 59 procedure Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Salam.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u petak predao palestinski zahtjev za punopravno članstvo generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, koji ga je istog dana prosljedio članicama Vijeća sigurnosti.

Za pozitivnu odluku tog tijela UN-a neophodno je devet glasova, pod uslovom da neka od stalnih članica ne uloži veto, što su Amerikanci već najavili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: