Svijet
0

VIjeće sigurnosti u srijedu o palestinskom zahtjevu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) sastaće se u srijedu da bi započeo proces formalnog razmatranja palestinskog zahtjeva za punopravno članstvo u svjetskoj organizaciji, izjavio je libanski ambasador Navaf Salam, koji ovog mjeseca predsjedava tim tijelom UN-a.

U kratkom obraćanju novinarima, Salam je rekao da je Vijeće sigurnosti na sastanku u ponedjeljak odlučio da u srijedu prije podne održi zvaničan sastanak, na kome će se izjasniti o tome da li će palestinski zahtjev biti predat Odboru za prijem novih članica UN, prenosi u utorak Tanjug.

  • U tom stalnom odboru UN-a, svih 15 članica Vijeća sigurnosti imaju predstavnike. Čitav taj postupak dio je pravila 59 procedure Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Salam.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u petak predao palestinski zahtjev za punopravno članstvo generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, koji ga je istog dana prosljedio članicama Vijeća sigurnosti.

Za pozitivnu odluku tog tijela UN-a neophodno je devet glasova, pod uslovom da neka od stalnih članica ne uloži veto, što su Amerikanci već najavili.