{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti produžilo mirovnu misiju na jugu Sudana

F
1.11.2007. u 13:53
0
0
Vijeće sigurnosti produžilo mirovnu misiju na jugu Sudana
0
Vijeće sigurnosti produžilo mirovnu misiju na jugu Sudana
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produžilo je mandat mirovnih snaga na jugu Sudana na još šest mjeseci, pozivajući, istovremeno, sve snage uključene u taj sukob da poštuju mirovni sporazum kojim su prije dvije godine okončani sukobi.
Oko 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a raspoređeno je na jugu Sudana još 2005. godine kako bi nadzirali poštovanje mirovnog sporazuma kojim su okončani dvije
decenije dugi, stravični sukobi između sjevera i juga, u kojima je stradalo oko dva miliona ljudi, dok je još oko četiri miliona protjerano.

Vijeće sigurnosti je, istovremeno, zatražilo od svih strana da se pridržavaju mirovnog sporazuma, što je u izvjesnoj mjeri dovedeno u pitanje kada su predstavnici juga istupili iz sudanske vlade, objašnjavajući takav potez zanemarivanjem interesa tog dijela države i nepoštovanjem tog dogovora.

Osim krize na jugu Sudana, koja je pre dvije godine donekle stavljena pod kontrolu, tu siromašnu afričku državu, trenutno, potresaju mnogo intenzivniji problemi, ovaj put u zapadnoj pokrajini Darfur, gdje je za oko pet godina sukoba ubijeno između 200.000 I 400.000 ljudi i protjerano oko 2,5 miliona, prenosi Tanjug.

Mirovna konferencija koja je proteklog vikenda, pod patronatom UN, održana u libijskom gradu Sirta nije dala nikakve rezultate, jer je velika većina pobunjeničkih grupa odbila da učestvuje.

Bojkot je objašnjen činjenicom da već mjesecima traje natezanje između UN i vlade u Kartumu oko raspoređivanja 26.000 pripadnika mirovnih snaga UN i Afričke unije.

Trenutno, o miru u Darfuru brine se oko 7.000 katastrofalno plaćenih i jednako rđavo opremljenih mirotvoraca Afričke unije, koji ne predstavljaju nikakvu prepreku tamošnjem talasu nasilja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: