|

Vijeće sigurnosti produžilo mirovnu misiju na jugu Sudana

Vijeće sigurnosti produžilo mirovnu misiju na jugu Sudana
0
F
FENA
1.11.2007. u 13:53
0
komentara
0

dijeljenja
Vijeće sigurnosti produžilo mirovnu misiju na jugu Sudana
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produžilo je mandat mirovnih snaga na jugu Sudana na još šest mjeseci, pozivajući, istovremeno, sve snage uključene u taj sukob da poštuju mirovni sporazum kojim su prije dvije godine okončani sukobi.
Oko 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a raspoređeno je na jugu Sudana još 2005. godine kako bi nadzirali poštovanje mirovnog sporazuma kojim su okončani dvije
decenije dugi, stravični sukobi između sjevera i juga, u kojima je stradalo oko dva miliona ljudi, dok je još oko četiri miliona protjerano.

Vijeće sigurnosti je, istovremeno, zatražilo od svih strana da se pridržavaju mirovnog sporazuma, što je u izvjesnoj mjeri dovedeno u pitanje kada su predstavnici juga istupili iz sudanske vlade, objašnjavajući takav potez zanemarivanjem interesa tog dijela države i nepoštovanjem tog dogovora.

Osim krize na jugu Sudana, koja je pre dvije godine donekle stavljena pod kontrolu, tu siromašnu afričku državu, trenutno, potresaju mnogo intenzivniji problemi, ovaj put u zapadnoj pokrajini Darfur, gdje je za oko pet godina sukoba ubijeno između 200.000 I 400.000 ljudi i protjerano oko 2,5 miliona, prenosi Tanjug.

Mirovna konferencija koja je proteklog vikenda, pod patronatom UN, održana u libijskom gradu Sirta nije dala nikakve rezultate, jer je velika većina pobunjeničkih grupa odbila da učestvuje.

Bojkot je objašnjen činjenicom da već mjesecima traje natezanje između UN i vlade u Kartumu oko raspoređivanja 26.000 pripadnika mirovnih snaga UN i Afričke unije.

Trenutno, o miru u Darfuru brine se oko 7.000 katastrofalno plaćenih i jednako rđavo opremljenih mirotvoraca Afričke unije, koji ne predstavljaju nikakvu prepreku tamošnjem talasu nasilja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.