{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti pozvalo na nuklearno razoružanje

F
24.9.2009. u 16:56
0
1
Vijeće sigurnosti pozvalo na nuklearno razoružanje
0
Vijeće sigurnosti pozvalo na nuklearno razoružanje
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je na povijesnom sastanku na vrhu kojim predsjedava američki predsjednik Barack Obama jednoglasno usvojilo rezoluciju koja poziva zemlje koje posjeduju nuklearno oružje da uklone svoje smrtonosne arsenale.
Ovo je peti put da se Vijeće sigurnosti sastaje na nivou čelnika zemalja otkako je uspostavljeno 1946., a prvi put da njime predsjeda američki predsjednik. Ostalih 14 članica Vijeća predstavljaju predsjednici država ili vlada.

- Sazvao sam ovu raspravu kako bismo razgovarali o temeljnoj prijetnji sigurnosti u svijetu, širenju nuklearnog oružja. Razmjeri u kojima se danas širi nuklearno oružje su bez presedana. UN treba imati vodeću ulogu u suprotstavljanju toj krizi, kazao je u uvodu sjednice Obama, prenosi Hina.

Rezolucija poziva na jačanje napora za sprječavanje širenja nuklearnog oružja, promiče nuklearno razoružanje i ograničava opasnost od nuklearnog terorizma.

U uvodnom članku, nacrt rezolucije, ističe predanost Vijeća sigurnosti UN-a "da teži sigurnijem svijetu za sve i da stvori uvjete za svijet bez nuklearnog oružja".

Gary Samore, koordinator za kontrolu naoružanja i njegovo neširenje Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, izjavio je u srijedu da bi se glasanje o rezoluciji trebalo održati u prvom dijelu sjednice.

Rezolucija se bavi s tri glavna pitanja koja je predsjednik Obama istakao u svom aprilskom govoru u Pragu, kada je najavio zalaganje za svijet bez nuklearnog oružja.

- Prvo je nuklearno razoružanje, da zemlje koje imaju nuklearno oružje poduzmu korake za njegovo uklanjanje, uključujući i novi sporazum o kontroli naoružanja između SAD i Rusije, rekao je Samore.

Dodao je da je drugi element neširenje, sprječavanje da dodatne zemlje pribave
nuklearno oružje.

Treće pitanje koje je Obama istaknuo u Pragu je miroljubiva upotreba nuklearne energije na siguran način.

Obama je u govoru u Pragu također pozvao na prihvatanje sporazuma o zabrani svih nuklearnih proba, stvaranje međunarodne banke za pohranu nuklearnog goriva, te na pregovore o novom sporazumu o okončanju proizvodnje fisijskog goriva za izradu atomskog oružja, što je također sadržano u prijedlogu rezolucije koji su podnijele Sjedinjene Države koje ovoga mjeseca predsjedaju Vijećem sigurnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: