Svijet
0

Vijeće sigurnosti povjerilo UN-u veću ulogu u Iraku

FENA
Zalmay Khalilzad
Zalmay Khalilzad
Vijeće sigurnosti UN-a povjerilo je u petak veću ulogu Misiji Ujedinjeih nacija u Iraku uprkos nesigurnosti koja vlada u zemlji. U američko-britanskoj rezoluciji 1770 koju je jednoglasno usvojilo njenih petnaest članica, Vijeće je produžilo za godinu dana mandat Misije koji je upravo istekao.

Odlučeno je da bi specijalni predstavnik UN-a u Iraku i Misija UN-a u Iraku trebalo da "ako to okolnosti dopouste" pruže "savjetovanje, podršku i pomoć" iračkoj vladi u mnogim domenima: političkom, izbornom, ustavnom, pravnom, ekonomskom.

Ova pomoć bi se proširila na humanitarne akcije, promoviranje ljudskih prava, kao i na povratak i reintegraciju izbjeglica.

U tekstu rezolucije se naglašava "važna uloga" koju igraju međunarodne snage u podržavanju Misije, posebno u domenu sigurnosti, kako bi Misija mogla da obavi svoje poslove.

SAD se već mjesecima trudi da UN odigra veću ulogu u Iraku za šta je generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio spremnost prilikom susreta s predsjednikom Georgeom W. Bushom 17. jula u Washingtonu.