|

Vijeće sigurnosti ozbiljno upozorilo Sjevernu Koreju

Vijeće sigurnosti ozbiljno upozorilo Sjevernu Koreju
0
F
FENA
5.10.2006. u 10:28
0
komentara
0

dijeljenja
Vijeće sigurnosti ozbiljno upozorilo Sjevernu Koreju
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu uvečer vlasti Sjeverne Koreje da hitno odustanu od planova za nuklearnu probu.
Vijeće sigurnosti je na konsultacijama iza zatvorenih vrata posvećenih isključivo sjevernokorejskoj najavi nuklearnih proba izrazilo veliku zabrinutost zbog takvih planova vlasti u Pjongjangu, izjavio je predsjedavajući VS-a za oktobar japanski ambasador Kenzo Oshima.

Vlasti Sjeverne Koreje saopćile su utorak da planiraju izvesti prvu nuklearnu probu, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u svijetu, prenijele su agencije.

Najave Sjeverne Koreje još ranije osudili su SAD, Japan, Velika Britanija, a odlazeći generalni sekretar UN-a Kofi Annan nazvao ih je opasnošću po stabilnost regiona i mogućim okidačem novih tenzija.

Zapadni obavještajci tvrde da Pjongjang raspolaže s dovoljno radioaktivnog materijala za izradu najmanje šest nuklearnih bojevih glava koje, sudeći po sjevernokorejskim informacijama o nedavnim testovima balističkih projektila u toj državi, mogu biti ispaljene čak i na ciljeve u SAD-u.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.