Svijet
0

Vijeće sigurnosti dalo Iranu rok do 31. augusta za prekid obogaćivanja urana

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se Iranu daje mjesec dana, do 31. augusta, da prekine svoje aktivnosti na obogaćivanju urana, u nedostatku čega bi bile predviđene sankcije.

Rezolucija pod brojem 1696 je usvojena sa 14 glasova za i jednim protiv, Qatarom. Izradile su je Francuska, Velika Britanija i Njemačka. Njemačka nije stalna članica Vijeća sigurnosti ali je s ostale dvije zemlje učestvovala u pregovorima s Teheranom na njegovom nuklearnom programu.

U tom tekstu, Vijeće "zahtijeva da Iran prekine svaku aktivnost obogaćivanja i ponovne obrade, ukjljučujući i istraživanja i razvoj, što će provjeravati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)".

On se poziva na član 40 poglavlja VII Povelje UN -a, kojom se predviđa da se mogu donijeti "privremene mjere" prije nametanja drugih mjera, poput sankcija.

Tekst također najavljuje namjeru Vijeća, u slučaju da Iran ne provede rezoluciju, da usvoji odgovarajuće mjere u skladu s članom 41 poglavlja VII Povelje Ujedinjenih naroda kako bi se ubijedio Iran da se pridržava rezolucije.

On precizira da donošenje takvih mjera treba biti predmet "novih odluka Vijeća". Ova faza ima za cilj da naglasi odsustvo automatizma za eventualno pribjegavanje sankcijama, stalna briga Kine i Rusije od početka razgovora o Iraku 2002.-2003.

Prema članu 41. Vijeće se može odlučiti na "mjere koje ne uključuju pribjegavanje oružanoj sili da bi odluke bile djelotvorne". Te mjere mogu uključiti kompletan ili djelimičan prekid ekonomskih kao i prekid diplomatskih odnosa.