Svijet
0

Vijeće sigurnosti bez odluke nakon konsultacija iza zatvorenih vrata

FENA
Vijeće sigurnosti je završilo u ponedjeljak konsultacije o situaciji u Libanu, koju je jedan zvaničnik UN-a nazvao "otvorenim ratom", ne donijevši nikakvu odluku o prekidu vatre ili raspoređivanju stabilizacionih snaga.

"Vijeće sigurnosti se nije čak moglo složiti o saopćenju", kritički je rekao libanski predstavnik Nuhad Mahmud, nakon konsultacija iza zatvorenih vrata, dok je francuski ambasador naglasio neophodnost iznalaženja "trajnog" rješenja krize.

"Situacija u Libanu se toliko pogoršala tokom vikenda da mi sada imamo otvoreni rat", rekao je Ibrahim Gambari, zamjenik generalnog sekretara za političke poslove. On je podsjetio na poziv Kofi Annana da civili moraju biti pošteđeni.

"Činjenica da Hezbollah cilja civilne zone u Izraelu je neprihvatljiva i to mora odmah prestati. Izraelski udari na libanske civilne infrastrukture moraju također prestati", dodao je.

Francuski ambasador Jean-Marc de la Sabliere je naglasio da svi članovi Vijeća sigurnosti žele trajan mir.

"Svi članovi Vijeća sigurnosti su se angažirali da u ovoj krizi rade na tome da se ispune trajni uvjeti za prekid nasilja", rekao je on, naglasivši da Vijeće sigurnosti treba da razmotri različite ideje koje je sugerirao samit G8, posebno o raspoređivanju stabilizacionih snaga i sačekati zaključke misije posredovanja UN-a, koja je u toku u regionu.