Svijet
0

Vijeće NATO - Rusija podržava tri međunarodna medijatora

FENA
NATO i Rusija, koji su se u ponedjeljak sastali na vanrednoj sjednici posvećenoj Kosovu, primili su trojicu međunarodnih medijatora i ponovo im dali podršku iako nema napretka u rješavanju pitanja Srbije i otcijepljene pokrajine, izjavio je jedan diplomat u NATO-u.

Usprkos teškoćama koje su se pojavile, Vijeće NATO - Rusija je izrazilo podršku trojci i procesu pregovaranja "koji ona treba da izvede do 10 decembra", izjavio je diplomat agenciji AFP, nakon sjedinice.

NATO, koji na Kosovu drži snage od 17.000 vojnika u oviru KFOR-a, posebno je zainteresiran za dobro odvijanje posljednjih pregovora kako bi se postigao sporazum Beograda i Prištine.

Ova sjednica, unekoliko vanredna jer je prva ove vrste koja se odvija u NATO-u o Kosovu", ocijenjena je "odgovarajućom" zbog činjenice da trojka uključuje Rusa Aleksandra Bocana-Harčenka, osim Nijemca Wolfganaga Ischingera za Evropsku uniju i Amerikanca Franka Wisnera", objasnio je diplomat.

Nakon što novi susret između lidera Srbije i Kosova u nedjelju u Bruxellesu nije donio ništa, "medijatori su izložili situaciju i odgovorili na pitanja predstavnika 26 zemalja NATO-a i ruskog ambasadora" pri Atlantskom savezu", kazao je on.

"Ton razgovora je bio razumno optimističan i pozitivan", kazao je jedan drugi diplomat.

Posljednji pregovori su otvoreni jer je Rusija odbacila nadziranu nezavisnost za Kosovo, kao što je predložio specijalni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari i tako blokirala rezoluciju u Vijeću sigurnosti.

Članice Evropske unije su podijeljene oko eventualnog priznavanja nezavisnosti ovog malog teritorija pod upravom UN-a.