{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara EU raspravljat će sutra o Kosovu u Luksemburgu

F
14.10.2007. u 15:08
0
0
Vijeće ministara EU raspravljat će sutra o Kosovu u Luksemburgu
0
Vijeće ministara EU raspravljat će sutra o Kosovu u Luksemburgu
Vijeće ministara Evropske unije raspravljat će sutra u Luksemburgu o Kosovu i tom prilikom visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana obavijestit će ministre EU o rezultatima runde direktnih pregovora Beograda i Prištine koji će danas biti održani u Briselu.
Pored Kosova, Srbija će biti u centru pažnje i u slučaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), pošto će glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte obavijestiti šefove diplomatije 27 zemalja-članica EU o stepenu saradnje s vlastima u Beogradu.

Evropski zvaničnici su prenijeli da će visoki predstavnik Solana kratko prisustvovati završetku sastanka Beograda i Prištine u nedjelju poslijepodne u Briselu, kako bi sakupio dovoljno informacija za izvještaj tokom radnog ručka učesnika Vijeća ministara EU.

Predstavnik EU u trojci, Volfgang Išinger, neće moći da obavijesti Vijeće o rezultatima pregovora jer će u ponedjeljak "trojka" imati sastanke s direktorima za Balkan zemalja članica Kontakt grupe te s predstavnicima NATO-a. Vijeće ministara EU će sa sastanka pozvati vlasti u Beogradu i privremene institucije pokrajinske samouprave na postizanje dogovornog rješenja za budući status Kosova u duhu "kreativnosti, odvažnosti i kompromisa", stoji u pripremnom dokumentu za taj sastanak.

"Vijeće u potpunosti podržava proces koji vodi trojka i ulogu predstavnika EU, ambasadora Volfganga Išingera te pozdravlja intenzivan ritam aktivnosti i konstruktivnu atmosferu tokom prve runde pregovora", navedeno je u nacrtu dokumenta koji bi ministri trebalo da usvoje.

"Imajući u vidu da će Kontakt grupa okončati proces do 10. decembra i predati izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda - Vijeće poziva strane da se angažuju tokom nastavka pregovora s kreativnošću, odvažnošću i u duhu kompromisa te da naprave svaki mogući napor radi postizanja dogovornog rješenja", zaključit će ministri.

Međutim, kako je prenijelo portugalsko predsjedništvo EU, ne očekuju se zaključci Vijeća ministara, niti bilo kakve dalje odluke u vezi ŠP Srbije s Unijom. Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u petak da će Evropska komisija moći da parafira ŠP sa Srbijom ukoliko Beograd "dalje intenzivira" saradnju s Haškim tribunalom.

Komesar Ren, međutim, nije želeo da ocijeni da li je Srbija već sada dovoljno "intenzivirala" saradnju s Tribunalom, insistirajući da će Del Ponte svoju ocjenu o saradnji Beograda i Haga prenijeti Vijeću ministara EU tokom "pauze za kafu" na kraju radnog ručka.

"Okončali smo tehničke pregovore i možemo da budemo u mogućnosti da sporazum parafiramo, ukoliko Srbija dalje intenzivira svoju saradnju s Haškim tribunalom ", istakao je Ren.

Ren je naglasio i da je za samo potpisivanje ŠP neophodna "puna saradnja" s Hagom, koja pretpostavlja akcije "koje će voditi ka lociranju, hapšenju i isporučenju" bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i ostalih optuženika. Dok je za potpisivanje ŠP neophodna ocjena o "punoj saradnji", komesar Ren s druge strane ima pravo da parafira taj sporazum bez posebne odluke Vijeća.

Komesar će svoju procjenu o parafiranju donijeti i na osnovu ocjene Del Ponte. U međuvremenu se u Briselu vrši pritisak na EU da "ne popušta Srbiji" u vezi sa saradnjom s Hagom. Tako je Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" zahtijevala od ministara EU da uvjet za dalje evropske integracije Srbije bude izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu.

"EU mora da ostane jedinstvena u insistiranju da puna saradnja Srbije znači izručenje Mladića Hagu", istakla je u otvorenom pismu ministrima, Lote Lejht, direktorica "Hjuman rajts voča" za EU.

"Hjuman rajts voč" je ocijenio da Brisel "spušta" kriterij za ocjenu ostvarenja "pune saradnje" Beograda s Hagom, citirajući Rena koji je formulirao da ona znači situaciju koja će "voditi ka lociranju, hapšenju i izručenju ". Ren je, međutim, samo ponovio zaključke Vijeća ministara EU koji je na taj način definirao punu saradnju Haga i Beograda još početkom 2007.

Na sastanku u Luksemburgu bit će i riječi i o Bosni i Hercegovini i ministri bi trebalo da podrže napore visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka za postizanje dogovora o policijskoj reformi u BiH, te da izraze žaljenje zbog neuspjeha dosadašnjih pregovora o tom pitanju. U ponedjeljak bi trebalo da bude potpisan i Unijin ŠP sa Crnom Gorom, tvrde evropski izvori, uprkos lingvističkim problemima, na koje je ukazala Bugarska. Zvanična Sofija naime, insistira na pravu korišćenja termina "evro" i na ćiriličnim napisima za zajedničku evropsku monetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: