Beč
0

Vijeće guvernera IAEA nije izabralo novog direktora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na dvodnevnom izvanrednom sastanku Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, koje je sazvano samo s jednom tačkom dnevnog reda, izborom novog glavnog direktora, novi čelnik te agencije nije izabran pa će do daljnjega tu dužnost obavljati Mohamed El Baradei, koji je već 12 godina njezin čelnik.

Nijedan od dvojice kandidata koji su se natjecali za čelno mjesto IAEA, sa sjedištem u Beču, japanski ambasador Yukiya Amano i južnoafrički ambasador Abdul Samad Ninty, nije dobio dvotrećinsku većinu potrebnu za izbor, prenijela je novinarima u petak, nakon završetka izvanrednog sastanka Vijeća guvernera, predsjedavateljica izvršnog tijela IAEA, alžirska ambasadorica Taus Feruki. Ona je dodala da se glasalo četiri puta tajno i dva puta javno, no bez uspjeha.

Feruki je najavila da će u sljedeće četiri sedmice zemlje članice predložiti nove kandidate a nakon toga će početi konsultacije kako bi se vidjelo postoji li o novom kandidatu mogućnost postizanja konsenzusa Vijeća guvernera koje čini 35 zemalja članica, prenijela je Hina.

Iako ambasadori Amano i Ninty imaju dugo iskustvo na području razoružanja i borbe protiv širenja nuklearnog oružja ostvarila su se predviđanja analitičara da će obojica kandidata vrlo teško dobiti dvotrećinsku potporu Vijeća guvernera, posebice potporu SAD-a, jer obojica imaju vrlo čvrsta stajališta o nuklearnom oružju.

Sljedeći izvanredni sastanak Vijeća guvernera o izboru novog glavnog direktora, kako je najavila predsjedavajuća Taus Feruki, održat će se u maju.

Sadašnji glavni direktor IAEA Mohamed El Baradei, koji je 2005. dobio Nobelovu nagradu, trebao bi tu dužnost napustiti u novembru.