Svijet
0

Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) usvojila je rezoluciju kojom poziva vlade zemalja članica da se "oštro suprotstave" uvođenju teorije kreacionizma u evropske škole.

Poslanici, koji su u četvrtak usvojili rezoluciju sa 48 glasova "za" i 25 "protiv", traže da se teorija kreacionizma, kojom se poriče evolucija vrsta putem prirodne selekcije, ne svrsta u naučnu disciplinu i time izjednači s teorijom evolucije.

"Ukoliko ne budemo pažljivi, kreacionizam bi mogao postati prijetnja ljudskim pravima", navedeno je u rezoluciji.

Predstavljajući dokument, Ann Bruser iz Luksemburga, bivša ministrica obrazovanja, rekla je da je neophodno spriječiti da se vjerovanje protivi nauci, navodi se u saopćenju.

"Primarni cilj današnjih kreacionista, od kojih su većina kršćani ili muslimani, jest obrazovanje. Kreacionisti nastoje da njihove ideje budu uključene u školske programe. Kreacionizam, međutim, ne može pretendirati da bude naučna disciplina", navodi se u rezoluciji.

Parlamentarci iz 47 zemalja članica Vijeće Evrope također su upozorili da je kreacionizam dugo bio gotovo isključivo američki fenomen, ali da danas takve ideje nalaze put do Evrope, ugrožavajući više zemalja VE.

U izvještaju su navedeni primjeri Francuske, Njemačke, Italije, Španije, Rusije, Srbije, Velike Britanije, Poljske, Turske.

Kreacionizam uči da je svijet stvorila neka vrsta inteligentnog bića, Stvoritelj odnosno Bog i protivi se naučnoj teoriji Charlesa Darwina o nastanku vrsta.