Svijet
0

Vijeće Evrope uspostavlja grupu za borbu protiv trgovine ljudima

FENA
Vijeće Evrope će naredne godine uspostaviti grupu eksperata za akciju protiv trgovine ljudima (GRETA), nezavisni nadzorni mehanizam kršenja ljudskih prava, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

To parasudsko tijelo će nadzirati provedbu konvencije Vijeća o trgovini ljudima. Sastav i radni metodi GRETA-e bit će tema konferencije na visokom nivou na kojoj će učestvovati države člsnice Vijeća Evrope, zemlje posmatrači, ostale međunarodne organizacvije (OSCE, Ujdedinjene nacije i Evropska komisija) i nevladine organizacije (Anti-Slavery International i Amnesty International) u Strasbourg od osmog do devetog novembra, navodi se u saopćenju

Konvencija Vijeća Evrope o akciji protiv trgovine ljudima stupit će na snagu 1. februara 2008., nakon njene desete ratifikacije u ovom mjesecu. Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Slovačka sada su ratificirale konvenciju, koju je već potpisalo 27 zemalja. Konferencija, koja će se održati u sjedištu Vijeća Evrope u Sttrasbourgu iduće sedmice, otvorena je za medije. Nju će otvoriti Maud de Boer-Buquicchio, zamjenica generalnog sekretara Vijeća Evrope, navodi se u saopćenju.

Trgovina ljudima je svjetski fenomen često povezan s organiziranim kriminalom. To je savremeni oblik ropstva u kojem se ljudska bića tretiraju kao roba za seksualno iskorištavanje ili prisilna radna snaga. Sudeći po Međunarodnoj organizaciji rada, skoro 2,45 miliona ljudi širom svijeta žrtvom je trgovine ljudima svake godine. Ilegalni profiti te trgovine dostižu do 33 milijardi dolara godišnje, čineći je trećom najprofitabilnijom kriminalnom aktivnošću iza ilegalne trgovine drogama i oružjem.

Među 27 država članica koje su potpisale ali još nisu ratificirale konvenciju su Andora, Armenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Madžarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Švedska, Makedonija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.