Svijet
0

Vijeće Evrope traži istragu o ubistvima u Čečeniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u utorak je zatražio od kompetentnih vlasti u Moskvi i Beču da, nakon nedavnog vala ubistava i nestanaka advokata, novinara, svjedoka i ostalih kritičara, posebno režima predsjednika Čečenske Republike, izvrše pune istrage i krivično gone ubice kao i podstrekače i organizatore tih zločina.

Stanislav Markelov ubijen je u Moskvi 20. januara i bio je hrabar zaštitnik ljudskih prava. On je zastupao, između ostalih, oštećene strane u suđenju pukovniku Juriju Budanovu, Sergeju Lapinu (policajcu proglašenom krivim za mučenje), Mohmadsalahu Masajevu (koji je nestao u Čečeniji u ljeto 2008. nakon što je optužio čečenske vlasti da su ga podvrgnule tajnom pritvaranju i mučenju), kao i nekoliko žrtava pripadnika fašističkih grupa. Anastazija Baburova, koja je preminula kratko nakon što je upucana skupa sa Stanislavom Markelovim, bila je mlada novinarka koja je radila za Novaju Gazetu i izvještavala je o Markelovljevom radu.

Umar Ismailov, čečenski izbjeglica ubijen 13. januara u Beču, podnio je prijavu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj optužuje čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova za ličnu umiješanost u teška kršenja ljudskih prava, uključujući i mučenja, podsjeća u utorak Vijeće Evrope.