Svijet
0

Vijeće Evrope protiv pogubljenja u Iraku

FENA
Terry Davis, Foto: AFP
Terry Davis, Foto: AFP
Vijeće Evrope je u petak zatražilo od Bagdada da "odmah" obustavi pogubljenja, nakon što su odgođena pogubljenja polubrata Saddama Husseina i bivšeg predsjednika revolucionarnog suda predviđena za četvrtak.

"Tražimo da se odmah obustave pogubljenja i ukine smrtna kazna u Iraku", navodi se u saopćenju Terryja Davisa, glavnog tajnika evropske organizacije.

"Kategorično osuđujemo zločine koje je počinio režim Saddama Husseina", ali smatramo da je "smrtna kazna u suprotnosti s ljudskim pravima, a bez ljudskih prava ne bi bilo pravde, mira i pomirenja", precizirao je on.

Tekst su supotpisali Rene van der Linden, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, i Fiorenzo Stolfi, predsjednik Odbora ministara Vijeća Evrope.

Pogubljenja dvojice Sadamovih suoptuženika, njegovog polubrata Barzana al-Tikritija, bivšeg šefa iračkih tajnih službi, i Awada al-Bandara, bivšeg predsjednika revolucionarnog suda, koja su bila predviđena za četvrtak, odgođena su za nedjelju, izjavio je u četvrtak agenciji AFP Baha al-Araji, šiitski poslanik premijera Nurija al-Malikija.

Oni su bili osuđeni na smrt vješanjem u isto vrijeme kada i Saddam Hussein, 5. novembra 2006. godine, zbog masakriranja 148 šiitskih seljaka u selu Dudžail, sjeverno od Bagdada.