Svijet
0

Vijeće Evrope pozvalo zemlje u razvoju da potpišu Konvenciju o cyberkriminalu

FENA
Vijeće Evrope pozvalo je zemlje u razvoju, gdje su mreže cyberkriminala u procvatu, da potpišu Konvenciju o borbi protiv cyberkrimninala, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope.

Otvorena za potpisivanje neevropskim državama, Konvencija služi kao vodič za svaku zemlju koja razvija nacionalno zakonodavstvo o cyberkriminalu i također kao okvir za međunarodnu saradnju među zemljama potpisnicama, navodi se u saopćenju.

Obraćajući se glavnoj sjednici na Forumu o upravljanju internetom održanom u srijedu, pakistanski poslanik Zahid Jamil ohrabrio je Indiju, Bangladeš i Pakistan da potpišu Konvenciju kao bitan korak ka regionalnoj i međunarodnoj saradnji, navodi se u saopćenju.

U cilju pomaganja zemljama u razvoju u provedbi Konvencije o cyberkriminalu, Vijeće Evrope, uz podršku Microsofta, uspostavilo je Globalni projekt za borbu protiv cyberkriminala koji također pruža obuku za sudije, tužioce i agencje zadužene za provedbu zakona.

Za zemlje potpisnice to znači da im se pomaže u provedbi zakonodavstva i osposobljavanja da potpuno učestvuju u radu Komiteta Konvencije za cyberkriminal, gdje se raspravlja o bavljenju budućim prijetnjama, objasnio je Marco Gercke, profesor krivičnog prava na univerzitetu u Kelnu.

Ljudska prava moraju se poštovati online i offline. Dvije godine nakon Svjetskog samita o informatičkom društvu u Tunisu, većina učesnika igrala je svoju ulogu u pretvaranju paragrafa 4 Tuniske konvencije, koja potvrđuje međunarodne standarde ljudskih prava kao suštinski temelj informatičkog društva, u realnost, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća Evrope.