{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope pozvalo na suđenje Šešelju

F
28.6.2007. u 19:59
0
0
Vijeće Evrope pozvalo na suđenje Šešelju
0
Vijeće Evrope pozvalo na suđenje Šešelju
Vijeće Evrope usvojilo je amandman kojim poziva Haški tribunal da odredi datum početka suđenja Vojislavu Šešelju.
Taj amandman nisu potpisali članovi delegacije iz Demokratske stranke i G17 plus. Da bi sakupili dovoljno potpisa za podnošenje amandmana, poslanicima Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije pridružili su se Andrija Mandić iz Srpske narodne stranke iz Crne Gore, i Dario Rivolata iz stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, javio je B92.

Amandman su prvo prihvatili autor izvještaja Lloyd i Komitet za pravna pitanja i ljudska prava. Russel Johnston, engleski parlamentarac, jedini je koji se javio za riječ da se javno usprotivi tom amandamu, navodeći da je Šešelj optužen za strašne zločine.

Reagirajući na amandman, Carla del Ponte je rekla da je Šešelj sam kriv što mu suđenje nije počelo jer je proces prekinuo štrajkom glađu. Ona je navela da se ulaže trud da se proces ubrza, ali da to dosta zavisi od toga da li će se Šešelj sam braniti.

Američki advokat Jonathan Levy najavio je danas da će od Vrhovnog suda SAD-a tražiti odborenje za pokretanje tužbe protiv UN-a zbog kršenja ljudskih prava Vojislava Šešelja koji se već pet godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Na konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke Levy je rekao da je dobio odobrenje od Šešelja za pokretanje takve tužbe i istakao da je to samo jedna od akcija čiji je cilj oslobađanje lidera radikala.

Levy, koji je i član Međunarodnog komiteta za odbranu Šešelja, rekao je da je veoma važno da Vrhovni sud SAD-a ustanovi da su u slučaju Šešelja kršena njegova prava, jer će to imati posljedice po sve ostalo.

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić rekao je da je Levy pristao da pomogne odbranu i oslobađanje Šešelja bez novca jer smatra da je moralno pomagati onima čija su ljudska prava ugrožena.

Najavljujući učešće Levyja na subotnjem naučnom skupu posvećenom djelu Vojislava Šešelja u Sava centru, Vučić je rekao da je taj advokat 1999. godine podnio tužbu protiv Vatikanske banke, optužujući je za krađu zlata i dragocjenosti, prije svega od Srba, tokom Drugog svjetskog rata.

Levy također priprema tužbu protiv NATO-a zbog upotrebe kancerogenog osiromašenog urana tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, naveo je Vučić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: