Svijet
0

Vijeće Evrope pokrenulo posmatračku misiju za izbore na Kosovu

FENA
Vijeće Evrope pokrenulo je izbornu posmatračku misiju za partlamentarne i lokalne izbore na Kosovu 17. novembra. Razmještaj misije uslijedio je na poziv Prijelazne misije UN-a na Kosovu (UNMIK) da Vijeće predvodi međunarodne posmatračke napore na predstojećim izborima, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

Misija, koju predvodi Giovanni Di Stasi iz Italije, bivši predsjednik Kongresa za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Evrope, uključuje suštinski tim od osam međunarodnih eksperata smještenih u Prištini. Nakon dva dana obuke, 11. oktobra, 16 dugoročnih posmatrača iz 12 evropskih zemalja bit će razmješteno širom Kosova, a polje odgovornosti misije bit će pomno nadziranje izbornog procesa, navodi se u saopćenju.

Neposredno prije dana izbora, oko 150 kratkoročnih posmatrača sačinjenih od delegacija iz država članica Vijeća Evrope i ostalih evropskih institucija bit će razmješteno kako bi nadzirali otvaranje biračkih mjesta, prebrojavanje glasova, te zbrajanje rezultata na svim nivoima. Nakon dana izbora, posmatračka misija će objaviti saopćenje o preliminarnim nalazima i zaključcima.

Posmatračka misija Vijeća Evrope i ured sekretarijata Vijeća Evrope na Kosovu djeluju nezavisno pod odvojenim mandatima, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.