Svijet
0

Vijeće Evrope osuđuje ubistvo ruskog advokata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće Evrope je u utorak izrazilo negodovanje zbog ubistva ruskog advokata Stanislava Markelova u ponedjeljak u Moskvi, koje je otvorilo put sumnjama u pravnu državu i slobodu izražavanja.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis je podsjetio na nedavno ubistvo čečenskog opozicionera Umara Ismailova u Beču, otmicu u Čečeniji Mohamadasalaha Masajeva, "koji je bio žrtva torture", kao i na ubistvo Anne Politkovskaje u Moskvi, prije dvije godine.

"Ovi zločini možda nisu povezani, ali dok ruske vlasti ne rasvijetle te afere i dok odgovorni ne budu izvedeni pred sud, ostat će sumnja u pravnu državu i slobodu izražavanja u Ruskoj Federaciji", izjavio je Davis.

"Možda nije bilo slučajno što je Stanislav Markelov bio advokat Masajeva i Anne Politkovskaje", zapitao se generalni sekretar Vijeća Evrope.

Markelov "je platio životom svoje angažiranje protiv nekažnjavanja osoba koje su kršile ljudska prava u Čečeniji i Sjevernom Kavkazu", izjavio je švicarski senator Dick Marty, član Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Ovaj izvjestitelj o stanju ljudskih prava na Sjevernom Kavkazu ocijenio je u saopćenju objavljenom u Strasbourgu kako je "hitno" da kompetentne ruske vlasti pošalju jak signal protiv nekažnjavanja i banaliziranja ovih kriminalnih djela".

Marty je izrazio žaljenje zbog smrti Anastasije Barburove, novinarke pripravnice u Novoj Gazeti, koja je pratila Stanislava Markelova kada je ubijen.