Svijet
0

Vijeće Evrope osudilo zlostavljanja djece

FENA
U izvještaju objavljenom u petak izvještač Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) o djeci žrtvama Jean-Charles Gardetto iz Monaka objasnio je kako su maltretiranja, fizičko nasilje ili nemar uzroci smrti troje djece sedmično u Francuskoj i dvoje u sedmici u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

"Svakog dana djeca se kupuju, prodaju, uvoze, izvoze, koriste kao roba, prisiljavaju se na prinudne brakove, prostituciju. Ona postaju vojnici, sluge, njihovi organi se uklanjaju u svrhu trgovine. Oni su žrtve seksualnog zlostavljanja, svakodnevnih maltretiranja, teških kažnjavanja, trivijalnog kućnog ili porodičnog nasilja kao i uznemiravanja u školi.

Iako postoji obiman zakonski aparat i međunarodni nivo da se osiguraju dječija prava i borba protiv određenih oblika iskorištavanja, postoji očigledni nesrazmjer između prava zagarantiranih djeci na papiru i stvarnosti", navodi Gardetto u svom izvještaju.

PACE bi trebalo da usvoji niz prijedloga za djelotvorniju prevenciju i kažnjavanje svih formi nasilja i zlostavljanja nad djecom tokom debate 23. januara 2007. godine na kojoj će učestvovati princeza Caroline od Hanovera, predsjednica Svjetskog udruženja prijatelja djece, i izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman, navodi se u saopćenju.

Tom će prilikom zamjenica generalnog sekretara Vijeća Evrope Maud de Boer Buquicchio predstaviti trogodišnji akcioni program (2006-2008) 46-člane organizacije o promociji prava djece i njihove zaštite od nasilja.

"Stav Evrope prema djeci treba biti zasnovan na brizi, njihovom ljudskom dostojanstvju i njihovim pravima", naglasila je ona.