{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope osudilo zlostavljanja djece

F
22.12.2006. u 14:10
0
0
Vijeće Evrope osudilo zlostavljanja djece
0
Vijeće Evrope osudilo zlostavljanja djece
U izvještaju objavljenom u petak izvještač Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) o djeci žrtvama Jean-Charles Gardetto iz Monaka objasnio je kako su maltretiranja, fizičko nasilje ili nemar uzroci smrti troje djece sedmično u Francuskoj i dvoje u sedmici u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Svakog dana djeca se kupuju, prodaju, uvoze, izvoze, koriste kao roba, prisiljavaju se na prinudne brakove, prostituciju. Ona postaju vojnici, sluge, njihovi organi se uklanjaju u svrhu trgovine. Oni su žrtve seksualnog zlostavljanja, svakodnevnih maltretiranja, teških kažnjavanja, trivijalnog kućnog ili porodičnog nasilja kao i uznemiravanja u školi.

Iako postoji obiman zakonski aparat i međunarodni nivo da se osiguraju dječija prava i borba protiv određenih oblika iskorištavanja, postoji očigledni nesrazmjer između prava zagarantiranih djeci na papiru i stvarnosti", navodi Gardetto u svom izvještaju.

PACE bi trebalo da usvoji niz prijedloga za djelotvorniju prevenciju i kažnjavanje svih formi nasilja i zlostavljanja nad djecom tokom debate 23. januara 2007. godine na kojoj će učestvovati princeza Caroline od Hanovera, predsjednica Svjetskog udruženja prijatelja djece, i izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman, navodi se u saopćenju.

Tom će prilikom zamjenica generalnog sekretara Vijeća Evrope Maud de Boer Buquicchio predstaviti trogodišnji akcioni program (2006-2008) 46-člane organizacije o promociji prava djece i njihove zaštite od nasilja.

"Stav Evrope prema djeci treba biti zasnovan na brizi, njihovom ljudskom dostojanstvju i njihovim pravima", naglasila je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: