{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope osudilo skrnavljenje grobova francuskih muslimana

F
7.4.2008. u 13:02
0
0
Vijeće Evrope osudilo skrnavljenje grobova francuskih muslimana
0
Vijeće Evrope osudilo skrnavljenje grobova francuskih muslimana
Skrnavljenje 148 grobova francuskih muslimana ovog vikenda na vojnom groblju Notre Dame-de-Lorette za vojnike pale tokom Prvog svjetskog rata u Francuskoj gnusni je čin rasizma. Francuske vlasti i javnost reagirali su na to snažno i uvjerljivo i trebalo bi im čestitati na njihovom odgovoru, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis.
"Lekcija koju moramo naučiti iz činova vandalizma protiv muslimana, Jevreja ili bilo koje druge zajednice, u Francuskoj ili bilo gdje u Evropi, ta je da osuda, ma koliko bila snažna, nije dovoljna. Moramo djelovati kako bismo spriječili islamofobiju, antisemitizam, ili bilo koji oblik rasizma u našim društvima. Sjećanje na one koji su poginuli kolektivna je odgovornost Evropljana", kaže Davis i dodaje:

"Branimo naše sjećanje štiteći prava i dostojanstvo svake zajednice, odbacujući mržnju i potičući toleranciju i poštovanje, svuda i uvijek, ne samo onda kada nas podsjete na naše odgovornosti još jednim činom rasizma, nasilja i razaranja", navodi Terry Davis u reakciji na skrnavljenje nadgrobnih spomenika muslimanima u Francuskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: