{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope osudilo politiku evropskih zemalja prema izbjeglicama

F
FENA
19.6.2006. u 12:15
0
0
Vijeće Evrope osudilo politiku evropskih zemalja prema izbjeglicama
0
Vijeće Evrope osudilo politiku evropskih zemalja prema izbjeglicama
Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Mevlut Cavusoglu, predsjedavajući Komiteta za migraciju, izbjeglice i stanovništvo Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE) izjavio je da države članice VE moraju preispitati ono što je postalo "politikom utvrđivanja" prema izbjeglicama i tražiocima azila.
"Broj izbjeglica u Evropi prošle je godine opao za 15 posto, sudeći po statistikama UNHCR-a. Iako je to djelimično zajvaljujući poboljšanju uslova u brojnim zemljama porijekla izbjeglica i tražilaca azila, to je i rezultat strogog pristupa država prema takvim osobama. Poseban razlog za zabrinutost treba biti kontinuirani broj poginulih izbjeglica i tražilaca azila koji koriste sve očajnije mjere i opasnije puteve kako bi ušli u Evropu dok države osiguravaju još više svoje ionako strogo čuvane granice. Juni daje svoj udio u broju pogibija na moru tokom ilegalne trgovine ljudima koja se povećava s primicanjem ljetnjih mjeseci", navodi se u izjavi.

Kada se nađu u Evropi, tražioci azila i izbjeglice suočavaju se s brojnim poteškoćama. Predmeti zabrinutosti mogu biti oko rastućeg pribjegavanja pritvaranju, dužini tih pritvaranja i uslovima pritvaranja. Za one koji nisu pritvoreni, postavljena su rastuća ograničenja na socijalne povlastice koja ugrožavaju dostojanstvo tih osoba u onome što izgleda kao rastuće takmičenje među državama da se vidi koja će biti najoštrija prema tražiocima azila i izbjeglicama kako bi ih što više odvratili od ulaska u Evropu.

"Svjetski dan izbjeglica 2006. godine pravi je momenat za države da se drže svojih obaveza i politike prema toj posebno ranjivoj grupi ljudi", navodi se u izjavi Mevluta Cavusoglua.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: