{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope kritikuje Austriju zbog korupcije

F
FENA
20.12.2008. u 11:13
0
0
Vijeće Evrope kritikuje Austriju zbog korupcije
0
Vijeće Evrope kritikuje Austriju zbog korupcije
Vijeće Evrope kritikovalo je Austriju, u izvještaju Grupe protiv korupcije (GRECO), zbog nedovoljne borbe protiv korupcije.
Austrija se, i pored pojedinih interesantnih inicijativa, još nalazi u ranom stadiju borbe protiv korupcije, konstatovao je GRECO. Policija i državno tužilaštvo nisu dovoljno nezavisni, odnosno previše su ispolitizovani, kritikuje ovo tijelo Vijeća Evrope (VE).

Problemi postoje u mnogim oblastima. Izuzev reformi u pravosuđu i krivičnom zakonu nema posebnog antikorupcionog programa vlade, dodajući da "se čini da nijedan sektor nije imun na korupciju". Komisija VE kritikuje što postoji utisak jake politizacije policije i državnog tužilaštva.

Ova grupa VE je zabrinuta i zbog ophođenja s imunitetom poslanika. Kritikuje se konkretno odluka austrijskog parlamenta u vezi s Peterom Vestentalerom, poslanikom Vijeća za budućnost Austrije (BZO), kojem nije ukinut imunitet kada je postojala sumnja da je intervenirao u slučaju pronevjere novca u banci "Bavag".

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter odbacila je kritike koje su stigle iz Vijeća Evrope prije svega u vezi s nezavisnosti policije i državnog tužilaštva, ali i rada BIA. Po njenim riječima tvrdnje o politizaciji policije i tužilaštva nisu na mjestu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: