Svijet
0

Vijeće Evrope: Kritike zbog odbijanja ukidanja smrtne kazne

FENA
Parlamentarci Vijeća Evrope oštro su u srijedu kritikovali velike zemlje poput SAD-a, Rusije, Kine i Japana zbog njihovog odbijanja da ukinu smrtnu kaznu.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) je "kritikovala" Rusku Federaciju kao posljednju od 46 zemalja članica koja je zadržala smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu iako poštuje moratorij na pogubljenja uveden 1996.

Parlamentarci su kritikovali i Japan i SAD, koji su očito malo impresionirane stalnim prijetnjama o ukidanju statusa posmatrača, javio je AFP.

Članice PSVE-a smatraju "nedopustivim" da njihovi pozivi ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Oni traže od Komiteta ministara, izvršnog organa Vijeća Evrope, da se hitno obaveže na dijalog s ove dvije zemlje kako bi i one odmah uvele moratorij na pogubljenja.

Parlamentarna skupština također preporučuje Komitetu ministara da odmah pozove Evropsku uniju da pokrene pitanje smrtne kazne u političkom dijalogu s Kinom.

Izvjestiteljica Renate Wohlwend iz Lichtensteina je izrazila žaljenje što se ruski politički dužnosnici, od kojih su neki članovi PSVE-a, zalažu za ukidanje moratorija i ponovno uvođenje smrtne kazne.