{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope: Kritike zbog odbijanja ukidanja smrtne kazne

F
28.6.2006. u 21:58
0
0
Vijeće Evrope: Kritike zbog odbijanja ukidanja smrtne kazne
0
Vijeće Evrope: Kritike zbog odbijanja ukidanja smrtne kazne
Parlamentarci Vijeća Evrope oštro su u srijedu kritikovali velike zemlje poput SAD-a, Rusije, Kine i Japana zbog njihovog odbijanja da ukinu smrtnu kaznu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) je "kritikovala" Rusku Federaciju kao posljednju od 46 zemalja članica koja je zadržala smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu iako poštuje moratorij na pogubljenja uveden 1996.

Parlamentarci su kritikovali i Japan i SAD, koji su očito malo impresionirane stalnim prijetnjama o ukidanju statusa posmatrača, javio je AFP.

Članice PSVE-a smatraju "nedopustivim" da njihovi pozivi ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Oni traže od Komiteta ministara, izvršnog organa Vijeća Evrope, da se hitno obaveže na dijalog s ove dvije zemlje kako bi i one odmah uvele moratorij na pogubljenja.

Parlamentarna skupština također preporučuje Komitetu ministara da odmah pozove Evropsku uniju da pokrene pitanje smrtne kazne u političkom dijalogu s Kinom.

Izvjestiteljica Renate Wohlwend iz Lichtensteina je izrazila žaljenje što se ruski politički dužnosnici, od kojih su neki članovi PSVE-a, zalažu za ukidanje moratorija i ponovno uvođenje smrtne kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: