{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće EU-a o Iranu, pomoći Palestincima, Zapadnom Balkanu

F
15.5.2006. u 13:11
0
0
Vijeće EU-a o Iranu, pomoći Palestincima, Zapadnom Balkanu
0
Vijeće EU-a o Iranu, pomoći Palestincima, Zapadnom Balkanu
Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, na kojem će im se pridružiti i ministri odbrane zemalja članica.
Ministri odbrane, koji se sastaju dvaput godišnje na marginama sastanaka ministara vanjskih poslova, razgovarat će o razvoju evropskih vojnih kapaciteta, budućoj misiji EU-a u Kongu te o Evropskoj obrambenoj agenciji. Nakon toga na zajedničkom sastanku s ministrima vanjskih poslova razgovarat će se o suradnji civilnoga i vojnog sektora te o koordinaciji evropske odbrambene i sigurnosne politike (ESDP) u upravljanju krizama i u slučajavima prirodnih nepogoda.

Trojka EU-a kasno popodne sastat će se s ministrima odbrane kandidatskih zemalja Hrvatske, Turske i Makedonije te Islanda i Norveške, zemalja koje su članice NATO-a, ali su izvan EU-a.

I prijepodnevnim dijelom sastanka ministara vanjskih poslova dominirat će odbrambena pitanja, a za vrijeme radnog ručka šefovi diplomatija razgovarat će o iranskom nuklearnom programu te o pomoći Palestincima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je prije početka sastanka da EU radi na uspostavi posebnog fonda pod međunarodnim nadzorom, preko kojeg bi išla pomoć izravno za palestinsko školstvo i zdravstvo i tako zaobišla islamističku vlada pod vodstvom Hamasa.

EU je prošlog mjeseca objavio da zamrzava izravnu pomoć budući da se Hamas i dalje odbija javno odreći nasilja i ne želi priznati pravo državi Izrael na postojanje.

EU nakon pobjede Hamasa na palestinskim izborima pokušava naći načina da pomogne Palestincima, a da ta pomoć ne ide preko palestinske vlade.

Ministri vanjskih poslova na dnevnom redu također imaju i stanje na zapadnom Balkanu. Očekuju se zaključci o odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom nakon prekida pregovora o SSP-u zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom, referendumu u Crnoj Gori te o stanju te o stanju u Bosni i Hercegovini, čiji je parlament odbio prihvatiti ustavne promjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: