Svijet
0

Video konferencija Brown - Merkel - Obama - Sarkozy

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gordon Brown, Angela Merkel, Barack Obama i Nicolas Sarkozy razgovarali su u utorak na video konferenciji svjetskih pregovora o klimi, javio je kabinet francuskog predsjednika, tri dana pred sastanak šefova država u Kopenhagenu, čiji je ishod još uvijek neizvjestan.
  • Razgovor, koji je trajao 50 minuta, bio je u cjelosti posvećen bitnim tačkama pregovora u okviru konferencije u Kopenhagenu, navodi se u saopćenju kabineta predsjednika Sarkozyja izdatom nakon ove konferencije između britanskog premijera, njemačke kancelarke, američkog i francuskoga predsjednika, prenosi AFP.

  • Četiri dužnosnika dogovorila su se da ostanu u kontaktu sve do njihovog susreta s ostalim šefovima država i vlada u Kopenhagenu, navodi se, bez ostalih detalja.

Tri dana pred samit šefova država, konferencija o klimatskim promjenama izgleda neizvjesna iako je novi prijedlog svjetskog sporazuma dostavljen delegatima, ali bez definiranih brojki.

Američki izaslanik za klimu Todd Stern izjavio je u utorak u Kopenhagenu da SAD ne namjerava povećati svoje ciljeve u smanjenu emisija plina s dejstvom staklenika do 2020.