Imaju veliku odgovornost
2

Victoria Nuland razgovarala sa ruskim novinarima: SAD i Rusija mogu obnoviti veze nakon rata

V. K.
Victoria Nuland (Foto: EPA-EFE)
Victoria Nuland (Foto: EPA-EFE)
Zamjenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Victoria Nuland razgovarala je sa novinarima ruske agencije TASS o odnosima između SAD-a i Rusije što je predstavljao jedan od rijetkih razgovora američkih zvaničnika sa ruskim novinarima od početka agresije.

Na početku razgovora, Nuland se osvrnula na odluku Rusije da suspenduje učešće u START sporazumu.

"Sjedinjene Američke Države su spremne da se vrate pregovorima kako bi osigurale implementaciju START-3 od samog početka. Spremni smo početi to raditi sutra ako je Rusija spremna za to. Spremni smo i da dozvolimo inspekcije. SAD i Rusija imaju veliku odgovornost prema cijelom svijetu za održavanje sigurnosti nuklearnog arsenala", rekla je Nuland.

Kada je riječ o eksploziji na Sjevernom toku, Nuland je rekla kako SAD podržavaju učešće Rusije u istrazi podrivanja Sjevernog toka.

"Međutim, konačna odluka je izbor onih zemalja koje imaju udjela u ovom gasovodu. To je njihova odluka da li Rusija treba učestvovati ili ne. Ono što želim reći, Sjedinjene Američke Države nemaju nikakve veze sa ovim eksplozijama", pojasnila je.

U kontekstu rata u Ukrajini, američka zvaničnica je naglasila kako je Amerika spremna pregovarati o miru samo na osnovu "formule mira" koju je predložio ukrajinski predsjednik.

"Ukrajinska strana je predložila mirovni plan od 10 tačaka. Rusija nije reagovala na ovaj plan ni na koji način. Ako Rusija prestane da se bori, rat će završiti. Ako Ukrajina prestane da se bori, onda će nestati Ukrajina", jasna je bila američka zvaničnica.

Na kraju, Nuland je poručila kako se nakon rata mogu obnoviti veze Rusije i Zapada.

"Sukob u Ukrajini može prestati sutra ako ruski predsjednik Vladimir Putin izda takvu naredbu. Možemo obnoviti zdrave i ispravne trgovinske veze. Međutim, vaš predsjednik ne želi to", poručila je Victorina Nuland.

U zaključku, Nuland je relaksirala atmosferu tako što je pohvalila tulipane koji krase press centar agencije TASS.

"Sjećam se da sam imala iste tulipane kada sam živjela u Moskvi devedesetih godina", zaključila je Nuland.