Pred sudom pravde
267

Vicepremijerka Belgije želi da država podnese tužbu protiv Izraela zbog genocida u Gazi

S. Š.
Potpredsjednica Vlade Belgije Petra de Sutter (Foto: EPA-EFE)
Potpredsjednica Vlade Belgije Petra de Sutter (Foto: EPA-EFE)
Potpredsjednica vlade Belgije Petra de Sutter uputila je zahtjev da država stane uz države koje će podnijeti tužbu protiv Izraela zbog genocida u Gazi.

Očekuje se da će belgijska vlada uskoro raspravljati o prijedlogu koji je uputila de Sutter da podrži tužbu koju je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde.

"Moramo djelovati protiv prijetnje genocidom. Želim da Belgija poduzme mjere pred Međunarodnim sudom pravde, slijedeći vodstvo Južne Afrike" rekla je potpredsjednica vlade Petra de Sutter na X.

Prva ročišta u slučaju koji je u decembru pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid nad Palestincima zakazana su za četvrtak i petak, odnosno sutra i prekosutra.

Kako prenose belgijski mediji, belgijska vlada će danas ili eventualno iduće sedmice raspravljati o prijedlogu koji je iznijela de Sutter, članica Flamanske zelene stranke.

Ako vlada pristane i usvoji njen prijedlog, Belgija će imati izbor da ili podnese svoju tužbu pred ICJ ili da se pridruži slučaju Južne Afrike.

U izjavi objavljenoj na Instagramu, de Sutter je ukazala na izraelsku blokadu Gaze, koja sprečava dolazak hrane, lijekova i goriva i prisiljava bolnice da rade bez anestezije.

"Predstavnici izraelske vlade Palestince nazivaju 'ljudskim životinjama', izjavljuju da će 'dobiti pakao' i prijete da će 'eliminirati sve'", poručila je de Sutter.

Inaeče, de Sutter je u novembru pozvala belgijsku vladu da sankcioniše Izrael, a EU da zabrani uvoz robe proizvedene u ilegalnim naseljima.

Belgija je od tada izjavila da će zabraniti ekstremističkim izraelskim naseljenicima ulazak na svoju teritoriju, ali nije otkrila na koga je ciljala. EU nije implementirala slične mjere.

Također, de Sutter je osudila Hamas i pozvala na oslobađanje izraelskih talaca koje je grupa zatočila u Gazi od 7. oktobra.

Nijedna zemlja EU do sada nije podržala slučaj Južne Afrike pred ICJ-om, koji su kritizirali Izrael i SAD, stoga se čeka kakav će epilog dati upravo ovaj prijedlog koji je predložila de Sutter.