Medvedev
0

Veze Moskve i Pekinga "zapečaćene krvlju"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev rekao je da su veze Moskve i Pekinga "zapečaćene krvlju" prolivenom u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

"Prijateljstvo sa Kinom je strateški izbor Rusije, to je izbor koji je prije mnogo godina zapečaćen krvlju", rekao je Medvedev ruskim i kineskim veteranima, po dolasku u zvaničnu trodnevnu posjetu Kini.

On je dodao da je to prijateljstvo, koje je iskovano u vojnim akcijama, neuništivo i da će tako ostati i za generacije koje dolaze.

"Za Rusiju i Kine sjećanja na ratne događaje su sveta", rekao je Medvedev.

Medvedev je započeo je posjetu Kini obilaskom grada Dalijana, koji je u prošlosti bio pod kontrolom Rusije, gdje je odao poštu palim ruskim vojnicima, koji su poginuli braneći grad od japanskih okupacionih snaga.

Prije susreta sa veteranima i Li Min, 73-godišnjom ćerkom kineskog revolucionara Mao Cetunga, šef Kremlja položio je cvijeće na spomen obilježja rusko-japanskog rata 1904-1905. godine i Drugog svjetskog rata.

U pratnji privrednika i preduzetnika Medvedev će se sutra sastati sa kineskim predsjednikom Hu Đintaom u Pekingu gdje će prisustvovati potpisivanju više sporazuma, uključujući nekoliko ugovora iz oblasti energetike.
Nakon posjete Pekingu Medvedev će otputovati u utorak Šangaj gdje će posjetiti ruski paviljon na svjetskoj izložbi Ekspo.				

Rusija ulaže napore da nađe nove uvoznike njenih energenata i u više navrata pregovarala je sa Kinom, najvećim potrošačem energije na svijetu, oko isporuka gasa.

Moskva takođe želi da privuče kineske investicije.

Grad Dalijan, nad kojim je kontrolu preuzela Moskva nakon 25-godišnjeg ugovora o zakupu sa carskom Kinom 1898. godine, nalazi se u blizini pomorske baze Port Artur, gdje je Rusija izgubila veliku pomorsku bitku sa Japanom, što je bila prekretnica rata 1904-1905. godine.

Crvena armija protjerala je 1945. godine Japance iz Port Artura, sada poznatog kao Lušun, i vratila bazu Kini 10 godina kasnije.

Na groblju u Lušunu sahranjeno je više hiljada ruskih vojnika.