Valentin Inzko u Briselu
0

Veza BiH i NATO-a ima neprocjenjiv značaj

Sarajevo-x.com
Inzko sa generalnim sekretarom NATO-a
Inzko sa generalnim sekretarom NATO-a
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je boravio u sjedištu NATO-a u Briselu, gdje se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom i obratio Sjevernoatlantskom vijeću NATO-a, saopćio je OHR.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je u kratkim crtama opisao razvoj političke situacije u Bosni i Hercegovini i napredak koji je postignut u provođenju reformi, kao i perspektivu Bosne i Hercegovine za priključenje u evroatlantske integracije.

Naglašavajući svoju potpunu podršku zahtjevu za pridruživanje Akcionom planu za članstvo koji je Bosna i Hercegovina nedavno podnijela, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je rekao: «Očekujem da će državni budžet za 2010. godinu osigurati sredstva potrebna za daljnju modernizaciju oružanih snaga Bosne i Hercegovine».

Bosna i Hercegovina još treba napredovati u pogledu prenosa vlasništva na državu nad šezdeset i devet lokacija potrebnih za odbrambene svrhe u budućem periodu i pokazati održiv i konkretan napredak u provođenju Akcionog plana za pojedinačno partnerstvo i Procesa planiranja i razmatranja.

«Povezivanje Bosne i Hercegovine sa NATO-om imat će neprocjenjiv značaj za odnose Bosne i Hercegovine s regionom i potaknut će procese evropskih integracija», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a Rasmussenu na kontinuiranom angažmanu NATO-a u BiH i posvećenosti Bosni i Hercegovini. Zahvalio je Sjevernoatlantskom vijeću NATO-a na konstantnoj pažnji koja je usmjerena na Bosnu i Hercegovinu, kao i na opredjeljenju da omogući BiH da postane punopravna članica Saveza putem usvajanja akata u zakonodavnim organima zemalja članica.