U Kolumbiji
0

Veterinar osuđen na šest godina zatvora zbog krijumčarenja heroina u štenadima

Klix.ba
Bivši kolumbijski student veterine osuđen je u četvrtak na šest godina zatvora zbog krijumčarenja tekućeg heroina u štenadima, piše CNN.

Andres Lopez Elorez (39) je između septembra 2004. i januara 2005. godine hirurški ugradio vrećice tekućeg heroina u devet štenaca u namjeri da ih prokrijumčari u SAD, u korist organizacije koja se bavi trgovinom droge.

Početkom 2005. godine policija je upala u farmu u kolumbijskom gradu Medellinu, gdje su odgajani psi, i pronašla je 17 vreća tekućeg heroina. Deset vrećica je uklonjeno iz psića, od kojih su tri kasnije uginula zbog infekcije nakon operacije.

Kolumbijske vlasti otkrile su da se psići koriste za krijumčarenje tekućeg heroina na farmi u Medellinu u Kolumbiji. Elorez je pobjegao i uhapšen je 2015. godine u Španiji. Prošlog maja je izručen SAD-u, gdje se izjasnio krivim za optužbe.

"To sam učinio iako sam znao da radim krivo i počinio sam zločin", rekao je Elorez tokom ročišta na kojem se izjašnjavao o krivici. Elorez će biti izručen Kolumbiji nakon što bude pušten iz zatvora.

"Svaki pas ima svoj dan, a današnjom presudom Elorez se smatra odgovornim", izjavio je američki advokat Richard Donoghue tokom izricanja presude u Brooklynu u New Yorku.