Svijet
0

Verheugen: "Međunarodni terorizam - možda je najgore tek pred nama"

FENA
U Beču je u toku dvodnevna Prva evropska konferencija o istraživanju sigurnosti na kojoj učestvuje više od hiljadu stručnjaka.

Potpredsjednik Evropske komisije Günter Verheugen naglasio je kako je cilj Evropske unije da postane "vodeća na području pronalaženja sigurnosnih rješenja".

"Prekogranični kriminal je u porastu, kao i terorizam čije opasnosti nisu uklonjene i možda je najgore tek pred nama", kazao je povjerenik Verheugen i dodao kako je glavna opasnost ipak međunarodni terorizam s napadačkim ciljevima koje uopće ne možemo ni zamisliti, pa se stoga moramo pripremati za scenarije koje do sada uopšte nismo poznavali.

Verheugen je dodao kako je iluzija da svaka članica EU zasebno može riješiti i savladati sigurnosne izazove današnjice. S jedne strane se moraju iscrpiti tehnološke mogućnosti i primijeniti ih na svim područjima a s druge se pak strane mora ostvariti ujednačenost, jer nije sve provedivo u djelo što je tehnološki moguće, poručuje Verheugen, koji odbacuje totalnu kontrolu.

Evropska unija se mora zalagati za stvaranje "tržišta sigurnosnih rješenja". Kada je riječ o finansijskom okviru, Verheugen je ukazao na 250 miliona eura predviđenih za sigurnosna rješenja za iduće srednjoročno budžetsko razdoblje Unije (2007.-2013.), prenosi Deutsche Welle.

Također je naglasio kako EU razvija tehnologije koje može koristiti naprimjer u željezničkome ili zračnom prometu i pri tome okriti sve zamislive opasne tvari od bakterioloških i hemijskih pa sve do radioaktivnih tvari.

Evropska unija imaće tehnologije koje dopuštaju otkrivanje osobe koja ima vizu u cijeloj Evropi, pa tako i otkrivanje osoba koje su skrivene ili zatrpane iza zidova, što može imati utjecaja na oslobađanje talaca prilikom prirodnih katastrofa, naprimjer lavina ili potresa.

Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari poručio je kako "Evropa još nije u potpunosti shvatila svu složenost opasnosti od terorizma", ali da ona ima ipak duže iskustvo u borbi protiv terorizma od SAD-a.

Koordinator EU za borbu protiv terorizma Gijs de Vries ukazao je na visoke izdatke u SAD-u za borbu protiv terorizma koji su od pola milijarde dolara 2001. godine porasli za gotovo deset puta na ovogodišnjih 4,6 milijardi dolara.

Šta o svemu misle evropski građani? U posljednjim anketama čak 77% ih smatra da EU mora preuzeti veću ulogu oko sigurnosti i odbrane, dok svaki drugi evropski građanin želi sastavljanje evropske vojske. Trenutno zemlje članice EU za odbranu zajedno godišnje troše oko 180 milijardi eura.