Svijet
0

Verbalni rat između Obame i McCaina o nacionalnoj sigurnosti

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Verbalni rat između američkih predsjedničkih kandidata Baracka Obame i Johna McCaina ušao je u srijedu u novu fazu nakon što je Obamina savjetnica ocijenila "glupom" politiku Bushove administracije, koju je, prema njoj, preuzeo republikanski kandidat McCain.

"Postoje dva načina vođenja rata protiv terorizma, inteligentan ili glup. Mi već sedam godina gledamo gluposti predsjednika Busha, a sada Johna McCaina", rekla je Susan Rice.

Malo umjerenijim rječnikom, bivši republikanski gradonačelnik New Yorka Rudoplph Giuliani, nazvan "gradonačelnikom Amerike" nakon 11. septembra, optužio je Baracka Obamu, "skoro po svakom predmetu, da ima vrlo blag pristup, skoro odbrambeni pristup za borbu protiv terorizma".

Predsjednički izbori od novembra ponudit će izbor: "želimo li biti u defanzivi ili ofanzivi protiv terorizma", dodao je Giuliani na konferenciji putem telefona.

John McCain i Barack Obama ne prestaju da se napadaju o tom predmetu nakon što je Vrhovni sud priznao prošle sedmice da navodni teroristi koji se nalaze u Guantanamu, neki od njih više od šest godina, imaju pravo na civilno suđenje.

McCain je oštro osudio tu odluku, koju su Obama i demokrati, naprotiv, pozdravili.