Optužio Kolumbiju
3

Venecuelanski predsjednik Maduro tvrdi da je napadnut dronovima s eksplozivom

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro tvrdi da je Kolumbija pokušala izvršiti atentat pomoću dronova s eksplozivom.

Maduro je držao govor na vojnom događaju u Caracasu kada se dogodio napad. Snimak njegovog govora prikazuje kako predsjednik gleda prema gore, a vojnici bježe. Venecuelanski predsjednik je za napad optužio Kolumbiju, a to je Bogota odbacila.

Ipak, povrijeđeno je nekoliko vojnika, a venecuelanska policija je uhapsila nekoliko osoba.

Incident se dogodio dok je Maduro držao govor povodom 81. godišnjice nacionalne vojske. Dva drona koja su nosila eksploziv su eksplodirala u blizini bine na kojoj je bio predsjednik, tvrde venecuelanske vlasti.

"Letjelica je eksplodirala blizu mene, bila je to velika eksplozija. Nekoliko sekundi poslije je uslijedila druga eksplozija", kazao je Maduro.

Fotografije objavljene na društvenim mrećama prikazuju kako tjelohranitelji štite Madura neprobojnim štitovima. Predsjednik za napad optužuje Kolumbiju i elemente unutar SAD-a navodeći da se radi o "desničarskoj zavjeri". Dodao je da kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos "bez sumnje" stoji iza napada, ali dokaze nije ponudio.

Kolumbijska vlada je odbacila navode o umješanosti u atentat.

S druge strane, vatrogasci se ne slažu s pričom vlade. Trojica su anonimno izjavila da se radi o eksploziji plinske boce u apartmanu.