Svijet
0

Venecuela zamrzava odnose s Kolumbijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Venecuela će povući svog ambasadora iz Kolumbije i zamrznuti odnose sa svojim andskim susjedom, najavio je venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.
  • Venecuela će, takođe, obustaviti uvoz iz Kolumbije i posvetiti više pažnje kupovini poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz Brazila, Ekvadora, Bolivije i drugih zemalja, rekao je Chaves tokom televizijskog prenosa sjednice vlade, prenose u srijedu agencije.

  • Naredio sam povlačenje našeg ambasadora iz Bogote i diplomatskog osoblja. Zamrznut ćemo odnose s Kolumbijom, rekao je Chavez.

Do najnovijeg razvoja situacije u odnosima između dvije države, došlo je samo dan poslije optužbe kolumbijske strane da je oružje, koje je Venecuela kupila u Švedskoj, našlo put do pobunjenika – Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), koji se već četiri decenije bore protiv vlasti u Bogoti.

Potpredsjednik Kolumbije Francisko Santos izjavio je u ponedjeljak da vlada istražuje kako je protivtenkovsko naoružanje stiglo do pripadnika FARC-a.

Sa svoje strane, predsjednik Chavez je ove optužbe nazvao neosnovanim i "velikom manipulacijom", dodajući da kolumbijski pobunjenici dobijaju oružje iz više zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Izrael.

On je ocijenio i da namjera Kolumbije da više američkih vojnika učestvuje u borbi protiv narkotrafikanata u toj zemlji prestavlja pretnju Venecueli.

  • Kolumbijska vlada pokazuje da uopšte ne vodi računa o svojim odnosima s Venecuelom, izjavio je Chavez, dodajući da bi mogao da bude zatvoren i gasovod iz susjedne zemlje.