{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Venecuela: Oslobođeno više od 2.000 zatvorenika

S
5.8.2011. u 22:26
0
0
Venecuela: Oslobođeno više od 2.000 zatvorenika
0
Venecuela: Oslobođeno više od 2.000 zatvorenika
Venecuela je oslobodila više od 2.000 zatvorenika radi poboljšanja uslova u nasilnim i pretrpanim zatvorima, javili su danas državni mediji.
Prema podacima organizacija za zaštitu Južnoamerički zatvorski sistem je u krizi sa skoro 50.000 zatvorenika smještenih u zastarjele ustanove izgrađene za smještaj samo 13.000 ljudi.

Državna novinska agencija AVN javila je da je program predviđen za zatvorenike osuđene na kazne od pet godina ili kraće te za one sa dobrim ponašanjem. U obzir će se uzimati i faktori poput težine prekršaja i njegovog uticaja na društvo.

Problem u zatvorskom sistemu je sve prisutniji u javnosti pred izbore zakazane za iduću godinu na kojima će predsjednik Hugo Chavez pokušati da osvoji novi šestogodišnji mandat, dok je međunarodnu pažnju privuklo angažovanje vojske za okončanje nemira, oružanih sukoba pa čak i pobuna u zatvorima.

Nije poznato koliko će zatvorenika biti oslobođeno u sklopu programa, ali je lokalni list prenio izjavu ministrice za zatvore koja je rekla da do 20.000 zatvorenika ne predstavljaju rizik i da treba da budu pušteni na slobodu.

Opozicija je izrazila bojazan da će se oslobađanjem zatvorenika povećati stepen kriminala, koji je i sada među najvišim na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: