Svijet
7

Venecuela: Nedostatak papira prijeti zatvaranju štampanih medija i štamparija

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 500 uposlenika štampanih medija i štamparija održalo je proteste u Venecueli sa zahtjevom da vlada te zemlje izvdoji sredstva i obezbijedi im papir za nastavak rada i riješi trenutnu krizu nedostatka papira u zemlji.

Demonstranti okupljeni ispred Uprave komisije za devize u venecuelanskoj prijestolnici Caracasu upozoravaju da su suočeni s prijetnjom prekida rada u sektoru zbog velikog problema nedostatka papira kao sirovine u zemlji i pozivaju vladu da izdvoji sredstva za rješenje te krize.

Naglašavajući da u sektoru štampanog izdavaštva radi više od 30.000 ljudi i da su pred vratima nezaposlenosti, demonstranti optužuju vlast Venecuele da ovom krizom želi pod svoju kontrolu staviti izdavaštvo i štampane medije.

Najsjevernija južnoamerička zemlja, Venecuela, najveće prihode ima od nafte, a većinu proizvoda uvozi iz inostranstva. Finansijski poslovi su pod kontrolom države i veoma često dolazi do problema u uvozu, što je trenutno slučaj sa krizom nedostatka papira u zemlji.

Podsjećamo da je venecuelanska vlada prošle godine, usljed krize nedostatka toaletnog papira, nacionalizirala jednu fabriku za proizvodnju tog artikla.