Svijet
0

Venecuela nastavlja isporuku nafte SAD-u

FENA
Venecuela će nastaviti da isporučuje naftu SAD-u, bez obzira na zategnutost međusobnih odnosa, rekao je ministar nafte i rudarstva republike Rafael Ramires dnevniku Mundo.

Ranije ovog mjeseca Caracas je protjerao dva američka vojna atašea kao odgovor na protjerivanje dvoje venucelanskih diplomata.

"Venecuela će nastaviti da isporučuje naftu SAD-u, koje su za nas važno tržište, a pored toga imamo u toj zemlji i sopstveni rafinerijski kompleks", rekao je Ramirez.

"U svjetlu tako tragičnih događaja kao što je smrt predsjednika Huga Chaveza mi, Venecuelanci poručujemo Amerikancima samo jedno: ne miješajte se u naše poslove", citira Mundo.

Situacija u naftnoj industriji Venecuele je "potpuno normalna i stabilna", primjetio je ministar.

"Sve će biti stabilno i u budućnosti i mi smo uvjereni da će se proces bolivarske revolucije nastaviti", rekao je Ramirez, koji je istovremeno i na čelu državnog naftnogasnog koncerna Petroleos de Venecuela.

Tradicionalno dobri trgovinski odnosi između Venecuele i SAD-a su u suprotnosti s političkim odnosima, koji se već dvije godine održavaju na nivou otpravnika poslova, prenosi Itar Tass.