Vraćanje diktaturi
24

Venecuela na korak do građanskog rata: Madurovi izbori zasjenjeni ubistvima i protestima

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje 10 osoba, među kojima i dvoje tinejdžera, ubijeni su tokom nasilnih protesta koji su održani tokom izbora u Venecueli.

Veliki broj građana nije izašao na izbore, već na ulice, kako bi protestovali protiv, kako su rekli, diktatora Nicolasa Madura koji želi ovim izborima dobiti neograničenu moć.

Opozicija je reagovala ljutito kada je Centralno izborno vijeće objavilo kako je na izbore izašlo osam miliona ljudi, odnosno 41,53 posto, iako su glasačka mjesta bila prazna. S druge strane, Maduro je rekao kako je ovo revolucionarni procent izlaska na izbore.

Među ubijenima su jedan izborni kandidat i opozicioni lider. Veliki broj policajaca je povrijeđen u eksploziji koja se dogodila u Karakasu. Vojska je ispaljivala gumene metke i bacala suzavac na demonstrante koji su blokirali autoput, dok je nacionalna garda opremljena puškama patrolirala glavnim ulicama.

Povrijeđen je i novinar Sky Newsa Stuart Ramsay koji je izvještavao iz Venecuele. Protesti su postali svakodnevnica u Venecueli zbog standarda koji je drastično opao tokom posljednjih godina uprkos velikim zalihama nafte. Predsjednik Maduro na ovim izborima nije imao opoziciju i sada će dobiti skupštinu od 545 članova koje će iskoristiti za promjenu ustava te će povećati svoje ovlasti i moć.

Opozicija je kazala kako je njegov cilj napraviti jednopartijsku državu. SAD i Velika Britanija kazale su da su ovi izbori korak unazad ka diktaturi te da neće prihvatiti bilo koju nezakonitu vladu. Razmatraju sankcije u vezi s naftom protiv Venecuele, što će biti saopćeno danas.

Venecuela je treći izvoznik nafte u SAD, pored Kanade i Saudijske Arabije. Strahuje se da je ova južnoamerička zemlja napravila korak ka građanskom ratu.