|

Venecuela: Chavezova partija pobijedila na regionalnim izborima

Venecuela: Chavezova partija pobijedila na regionalnim izborima
0
S
SRNA
17.12.2012. u 09:57
0
komentara
0

dijeljenja
Venecuela: Chavezova partija pobijedila na regionalnim izborima Foto: Arhiv/AFP
Partija ujedinjenih socijalista Venecuele predsjednika Huga Chaveza pobijedila je na regionalnim izborima, proširivši svoju dominaciju na najmanje 19 od 23 saveznih država.
Jučerašnji izbori za guvernere i poslanike predstavljaju test za vlast Chaveza i prikaz kakva bi mogla da bude politička budućnosti zemlje u narednim mjesecima.

Prema rezultatima Nacionalnog izbornog savjeta prikupljenim sa birališta u 21 saveznoj državi, kandidati Partije ujedinjenih socijalista Venecuele osvojili su većinu u 19 saveznih država, dok su predstavnici opozicije osvojili više glasova u samo dvije države.

Prije ovih izbora Chavezova partija imala je većinu u 15 država.

Vladajuća partija je uspjela da osvoji pobjedu, između ostalog, i u naftom bogatoj Zuliji, najgušće naseljenoj venecuelanskoj saveznoj državi.

Šef izborne kampanje vladajuće partije Jorge Rodríguez ocijenio je da ova pobjeda pripada svim ljudima u Venecueli, a posebno Chavezu.

Prvi put za skoro 14 godina na vlasti, Chavez, zbog bolesti, nije bio u mogućnosti da aktivno učestvuje na izborima.

Pristalice Chaveza vide ove izbore kao "referendum o predsjednikovoj zaostavštini" i priliku za pridobijanje glasača, dok će, za opoziciju, izbori odrediti njihovu političku sudbinu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.