Svijet
0

Venecuela: Chavezova partija pobijedila na regionalnim izborima

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Partija ujedinjenih socijalista Venecuele predsjednika Huga Chaveza pobijedila je na regionalnim izborima, proširivši svoju dominaciju na najmanje 19 od 23 saveznih država.

Jučerašnji izbori za guvernere i poslanike predstavljaju test za vlast Chaveza i prikaz kakva bi mogla da bude politička budućnosti zemlje u narednim mjesecima.

Prema rezultatima Nacionalnog izbornog savjeta prikupljenim sa birališta u 21 saveznoj državi, kandidati Partije ujedinjenih socijalista Venecuele osvojili su većinu u 19 saveznih država, dok su predstavnici opozicije osvojili više glasova u samo dvije države.

Prije ovih izbora Chavezova partija imala je većinu u 15 država.

Vladajuća partija je uspjela da osvoji pobjedu, između ostalog, i u naftom bogatoj Zuliji, najgušće naseljenoj venecuelanskoj saveznoj državi.

Šef izborne kampanje vladajuće partije Jorge Rodríguez ocijenio je da ova pobjeda pripada svim ljudima u Venecueli, a posebno Chavezu.

Prvi put za skoro 14 godina na vlasti, Chavez, zbog bolesti, nije bio u mogućnosti da aktivno učestvuje na izborima.

Pristalice Chaveza vide ove izbore kao "referendum o predsjednikovoj zaostavštini" i priliku za pridobijanje glasača, dok će, za opoziciju, izbori odrediti njihovu političku sudbinu.