Stanovnici zabrinuti
27

Venecija: Veliki kanal dobio fluorescentno zelenu boju, vlasti pokrenuli istragu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stanovnici Vnecije, kao i brojne turiste, u nedjelju ujutro je zabrinula voda koja je dobila fluorescentno zelenu boju.

Vlasti su u ponedjeljak objavili da je pokrenuta istraga zbog ovog incidenta.

"Jutros se u Velikom kanalu Venecije pojavila mrlja fosforescentne zelene tekućine, o čemu su nadležne službe obavijestili neki stanovnici u blizini mosta Rialto. Sazvan je hitan sastanak s policijom kako bi se istražilo porijeklo tečnosti”, napisao je na Twitteru regionalni predsjednik Veneta Luca Zaia.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Glasnogovornik lokalnog prefekta rekao je za CNN da su odmah uzeli uzorke vode, pregledali CCTV nadzornu traku i pitali lokalne vozače gondolijera i čamaca da li su vidjeli nešto sumnjivo, prije nego što su sazvali hitan sastanak kako bi se istražio uzrok zelene vode, uz napomenu da nijedna ekološka grupa nije preuzela odgovornost.

Zelena mrlja prvi put je primijećena oko 9:30 sati ujutro po lokalnom vremenu i polako je rasla, prema više slika objavljenih na društvenim mrežama, na kojima se vide gondole, vodeni taksi i čamci za vodene autobuse kako prolaze kroz zelenu vodu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Gradski vijećnik Andrea Pegoraro odmah je okrivio aktiviste za zaštitu okoliša koji su posljednjih mjeseci napali italijanske objekte kulturne baštine.

Grupa Ultima Generazione, koja je prošlog vikenda sipala drveni ugalj u Fontanu di Trevi u Rimu, potvrdila je za CNN da nisu umiješani u ovaj incident.

Italijanska vatrogasna brigada objavila je na Twitteru da pomaže u pružanju "uzoraka i tehničke pomoći" ARPA Veneto, regionalnoj agenciji koja nadgleda stanje životne sredine Velikog kanala, koja "sprovodi analizu kako bi utvrdila prirodu supstance u vodi”.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Na internetu su se pojavile razne teorije, uključujući da bi to mogle biti alge ili supstanca koja je ilegalno raspršena u kanalu. Ovo nije prvi put da je venecijanski Veliki kanal doživio promjenu boje.

Argentinski umjetnik Nicolás García Uriburu je 1968. godine obojio vodu kanala u zeleno fluorescentnu boju zvanom Fluorescein, tokom godišnjeg Bijenala u Veneciji. Ovaj potez je osmišljen da skrene pažnju na ekološka pitanja i odnos između prirode i civilizacije.