Vremenske nepogode
0

Venecija poplavljena u 20 minuta

Sarajevo-x.com
Turistima koji namjeravaju putovati u talijanski grad na moru preporučuje se da promijene planove jer je u ponedjeljak šarmantna Venecija pretrpjela najveću poplavu u posljednjih 30 godina.

Kombinacija jake kiše i vjetra dovela je do toga da se nivo mora podigao na 1,56 metara čime je poplavljen Trg Svetog Marka, ali i spratovi i podrumi domova i prodavnica.

Gradske vlasti ističu da ovakva situacija nije zabilježena od decembra 1979. godine. Postoji bojazan da bi se nivo mora mogao još više podići ako se loše vremenske prilike nastave.

Gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari upozorio je stanovništvo da ostanu u domovima, a onima koji su ipak morali pješačiti voda je dosezala do iznad koljena.

Jedan od posjetilaca grada u izjavi za talijansku televiziju istakao je: "Sve se desilo tako brzo, u 20 minuta cijelo mjesto je poplavljeno i voda je dosezala do struka zastrašujućom brzinom."

Podizanje nivoa mora između 100 i 130 centimetara dešava se često u Veneciji, a najveći nivo zabilježen je 1966. kada se voda digla na 1,94 metra i kada su uništeni domovi oko 5.000 ljudi. Zbog klimatskih promjena, poplave su ovdje sve češće.