{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Venecija gubi bitku s vremenom

S
26.8.2011. u 21:30
0
11
Venecija gubi bitku s vremenom
0
Venecija gubi bitku s vremenom
Zaštitna vrata koja bi trebalo da čuvaju Veneciju od poplava još nisu gotova, pa vlaga i morska so, posebno nakon poplava, i dalje uništavaju neprocjenjive kulturne vrijednosti ovog grada, koji dnevno posjeti oko 60.000 ljudi.
Tokom 2010. visoke plime preplavile su trg Svetog Marka u Veneciji više od 200 puta. Stručnjaci tvrde da je ove godine bolje, ali uprkos tvrdnjama, nivo mora neprestano raste. I bazilika Svetog Marka, spomenik simbol nekada moćnog grada izgrađen prije oko hiljadu godina, sa mozaicima od zlata i dragog kamenja koji zauzimaju površinu od 8.000 kvadratnih metara, urušava se.

"Najveći neprijatelj bazilike Svetog Marka je voda. Ona prodre u atrij 200 puta godišnje, ponekad i samo malo kao sada, ali tako da su svi radovi od kamena i zidovi potopljeni", kaže arhitekt Etore Vio. "Soli ima više kada se kristalizira. Kada se raširi unutar cigle - ona pukne i onda njezini djelići padaju. Ako imate mozaik preko te cigle, onda se i mozaik urušava", objašnjava on.

U radionici restauratori slažu stotine malih kamenčića u boji od kojih se prave mozaici. Svaki oštećeni kamenčić je pažljivo odložen na komadu tkanine, na skici koja predstavlja kopiju originalnog mozaika u bazilici. Vrlo malo originalnih kamenčića bude zamijenjeno kopijom. Za restauraciju samo jednoga kvadratnog metra mozaika potrebno skoro godinu dana kako bi se on vratio u prethodno stanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: